Тристранна операция ли е или друга верижна сделка

02.08.2015, 09:04 11639 12

02.08.2015, 09:04
Публикации: 5 / 0
Здравейте,
Имам следния казус:
Фирма с ДДС номер и местоположение във Франция фактурира на българска фирма, данъчно задължено лице, стока, която стока тръгва от Швейцария, но е собственост на фирма, която има ДДС регистрация в Германия. Стоката става собственост на българската фирма в България /транспорта е за сметка на французите/. Във фактурата си французите пишат като основание за не-начисляване на ДДС "VAT exemption - Article 141 of European Directive 2006/112/CE, council of 28 November 20066" (т.е. - тристранна операция). Вече имаме няколко такива доставки, които отчитам като получател по тристранна операция. Има минала проверка от НАП за една от първите доставки без проблем. Обаче аз имам съмнение дали наистина сме получател по тристранна операция или е верижна сделка, която нямам идея как и къде се начислява ДДС. Моля ви изразете мнение - тристранна операция ли е това и къде следва да се обложи с ДДС.
И още нещо, което не мога да си обясня - Как стоката минава през митница с тези документи? В същност фирмата сама ли попълва митническа декларация на границата на България или митничарите определят задължението /може би е малко глупав въпрос, но честно нямам идея/?
Благодаря предварително!
#1 | 02.08.2015, 16:35
Публикации: 6403 / 1129
Здравейте,
Така описаната операция не е тристранна, защото стоката не се транспортира директно от Германия до България.
Вие предполагате, че е налице т.нар. “верижна операция”, при която режимът за облагане на доставките, извършени от всеки участник в операцията, се определя поотделно. За Вас в крайна сметка би следвало да се определи дали имате ВОП. Съгл. чл. 13 условие за ВОП е стоката да "се изпраща или транспортира до територията на страната от територията на друга държава членка, когато доставчикът е данъчно задължено лице, което е регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка."
От значение е да се определи мястото на изпълнение на доставката към България. Съгласно чл. 17, ал. 2:
(2) Място на изпълнение при доставка на стока, която се изпраща или превозва от доставчика, получателя или от трето лице, е местонахождението на стоката към момента, в който се изпраща пратката или започва превозът й към получателя.
Значи стоката не се транспортира от друга държава членка, а от трета страна, но от ДЗЛ, регистрирано по ДДС в друга държава членка.

Случаят на пръв поглед е внос.

Обаче си струва да уточните с какъв митнически режим са стоките в Швейцария. Дали не е някакъв вид транзит? Имаше и разработки за ВОТ с напускане на данъчното пространство, но не помня къде ги четох.
Попитайте стоката облага ли се с мито при изпращане от Германия за Швейцария.
С Швейцария сме в единно митническо пространство и отчасти това обяснява преминаването на митница без да се облагат с ДДС стоките.
Случеят е интересен и се надявам да се вклчат колеги с практически опит.

#2 | 02.08.2015, 16:57
Публикации: 5 / 0

Благодаря за отговора и съвета, ще потърся повече информация за митническия режим. Според Вас дали ще имаме проблем с НАП при евентуална ревизи, при положение, че нямаме митническа декларация и няма как без такава да ги осчетоводим като внос
#3 | 02.08.2015, 19:57
Публикации: 6403 / 1129
Нали си самоначислявате данъка с протокол? Не би следвало да имате проблем с данъчните.
#4 | 13.08.2015, 10:23
Публикации: 6 / 1
Здравейте!
Не отварям нова тема, а се вмъквам в тази, защото имам подобен казус.
При мен ситуацията е следната: българска фирма, регистрирана по ЗДДС в България, купува стока от италианска фирма с регистрация по ДДС в Италия и я продава на фирма, регистрирана по ДДС в Гърция. На пръв поглед класическа тристранна операция, но всъщност не е така, защото стоката пристига от Трета страна на пристанището в Солун, където българската фирма я продава на гръцката. Стоката въобще не идва на територията на България. Транспорта е за сметка на италианската фирма, а обмитяването е за сметка на гръцкия ни клиент. Италианската фирма ни издава фактура без да начислява ДДС. Не е ВОП, не е тристранна операция, но не знам как да включа фактурите за покупка и продажба в дневниците по ДДС. За фактурата, която издаваме на гръцкия ни клиент ползваме чл. 69, ал. 2, т. 1 или??
Всеки съвет ще ми бъде от полза.
Благодаря предварително!
#5 | 13.08.2015, 16:50
Публикации: 6403 / 1129
Здравейте,
По чл. 69 не се определя основанието за доставката, а правото на приспадане на данъчен кредит. :hmmm:
От значение е да се определи мястото на изпълнение на доставката от Вашата фирма към гръцката. Описаната ситуация в резюме е:
- получавате собственост върху стоката от италианска фирма на пристанището в Солун и я прехвърляте преди вноса в Гърция на гръцката фирма, а гръцката фирма осъществява вноса....

На какво основание италианската фирма Ви е издала фактура без ддс - на основание обратно начисляване или фактура с нулева ставка?
#6 | 13.08.2015, 22:21
Публикации: 6 / 1
Пише само, че сделката е необлагаема съгл. чл. 7 от Президентски указ 633/72... направихме запитване за точния превод и чакаме отговор
#7 | 14.08.2015, 17:00
Публикации: 6 / 1
Отговориха ни, че не е начислено ДДС тъй като за тях е транзитна продажба.
#8 | 14.08.2015, 20:49
Публикации: 6403 / 1129
Значи и за Вас е транзитна операция.
След като износът на стоката е осъществен от някаква трета страна, а вносът и в ЕС – от гръцката фирма, вашата доставка е доставка с местоизпълнение извън територията на страната. Във фактурата, която ще издадете няма да се начисли ДДС, а като основание ще се посочи „чл. 86, ал.3  от ЗДДС”. Доставката не подлежи на деклариране и с VIES декларация.
     
Скрит текст :
#9 | 15.08.2015, 15:58
Публикации: 6 / 1
Отговора ме устройва идеално. Благодаря ви много!
#10 | 16.03.2020, 12:36
Публикации: 46 / 1
Може ли и на мен да помогнете с подобен случай. Българска фирма закупуват от Франция стока (мокет) и я продават на друга българска фирма. Стоката обаче пътува директно от Франция към Белгия, където клиентът работи върху обзавеждането на обект и влага мокета в него (т.е не се препродава стоката самостоятелно на белгийска фирма, a част от по-голяма сделка). Транспортът е за сметка на купувача - българска фирма. Правилно ли разбирам, че място на сделката между двете БГ фирми е Франция и не трябва да има начислено ДДС в приходната фактура? Няма и ВОП следователно не правя протокол за разходната фактура за закупуването на мокета, но я вкарвам в ДДС дневниците без право на ДДС?
#11 | 16.03.2020, 19:40
Публикации: 153 / 22
Да
Чл. 17 ал.1
Чл. 86 ал.3
#12 | 25.05.2020, 23:31
Публикации: 6 / 1
Моля за извинение, но и аз търся помощ  и ще съм много благодарна ако ми помогнете. ЕООД Б- я / рег. по ЗДДС по чл. 100/ има сключен договор за доставка на стоки и софтуерна услуга /видеонаблюдение/ със Португалска фирма, рег. по ДДС , която е подизпълнител на  фирма извън ЕС - обекта се намира в Армения.Доставката на техниката се извършва от Бълг. транспортна фирма, която е упълномощена от Арменската / изпълнителя на обекта/ - тя ще  представлява Арменската пред Агенция Митници, която ще извърши износа.Нашето ЕООД ще бъде включено в ЧМР-то като съизносител с фирмата от Армения. Бълг. ЕООД  има издаден сертификат за произход на стоките от Търг. Промишл. Палата , в който сме  упоменати като износители към Арменската фирма.   Казуса ни в случая е , че ЕООД -то  няма да фигурира в Митническата декларация като износител. Ще имаме подписан документ от тяхна страна, удостоверяващ Бълг. фирма като собственик на стоката. Фактурата, която следва да издадем е към Португалската фирма.
По кой член от ЗДДС следва да бъде издадена фактурата към страна от ЕС ?        Начислява ли се ДДС във фактурата или не ? Ако не, какво ще е основанието за неначисляване на ДДС? Как трябва да се отрази в дневниците по ЗДДС ?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група