Проблем с осчетоводяване на задбалансово заведени активи

02.07.2015, 11:15 8794 2

02.07.2015, 11:15
Публикации: 63 / 0
Здравейте, изпитвам големи трудности при осчетоводяването на няколко активи, заведени задбалансово по сметка 9909. Те не се намират в предприятието, а са предадени с приемо-предавателен документ на външно лице. Материално отговорното лице на тях обаче тази година е освободено от длъжност и е заведено срещу него дело за търсене на пълна имуществена отговорност, а останалите му налични активи след протекла инвентаризация, са прехвърлени на друг МОЛ. Междувременно част от предадените липсващи активи се "завърнаха", за което пак се състави приемо-предавателен документ/с новия МОЛ/. Остават тези, които  на практика ги няма и съм затруднен със статиите, които трябва да взема, докато тече ходът на делото и се реши кой какво трябва да връща. Доколкото разбирам, това не са липси, понеже има документ за тях, че са дадени на външно лице.
Тези взех:
9909/9981 /червено сторно с цялата стойност на търсените активи от стария МОЛ, който вече не е служител на предприятието/
9909/9981 /върнатата част от активите на новия МОЛ/
Питането ми е какви други статии трябва да взема, за да осчетоводя практически липсващите към този момент активи.
#1 | 02.07.2015, 12:20
Публикации: 4367 / 719
Хм... пре предаване на външното лице не следва ли да се вдигне отговорността от вашия МОЛ за тези предадени активи? Те вече не са в неговия склад, той не отговаря за тях. Освен ако своеволно ги е предал, без разрешение от ръководителя? Тези активи, които "ги няма" нали са във външните лица - защо не ги търсите там? Не правихте ли годишна инвентаризация, не поискахте ли потвърдителни писма за тези активи?

При излизането им от вашето предприятие активите изписани ли са от 9909, та сега да се налага да ги вписвате?

И първото записване (червеното сторно) не ми се вижда редно, при условие, че активите са си били реални, не е грешка или нещо подобно, за да сторнирате.
#2 | 02.07.2015, 13:08
Публикации: 63 / 0
Ситуацията е малко особена, имуществена отговорност на този служител му се търси и за други липси, които трябва отделно да осчетоводявам. От предните счетоводители на инвентаризациите са записвали директно, че търсените активи ги няма на базата на документ и това е - никой не ги е изписвал, никой от служителите и  от ръководството години наред не се е поинтересувал какво се случва с дадените предмети, къде са и т.н., а сега, когато предалият ги човек е освободен, се търсят едва ли не до дупка, и аз съм озадачен как да ги водя от тук насетне докато се точат делата. За сторното не съм сигурен, това го видях другаде в интернет, че в този случай опрацията не се взема черно. При приемане-предаване на активи от едно на друго лице, при нас практиката е да се ползва червеното сторно - на 4500 и на 9981 съответно, и после да се завеждат наново на новия МОЛ.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група