Разходи за посрещане на бизнес партньори и разходи за пътуване в чужбина.

29.05.2015, 12:13 3110 1

29.05.2015, 12:13
Публикации: 69 / 0
Здравейте,

1. Фирма посреща бизнес партньори и заплаща техните нощувки, храна и забавления. Мога ли да осчетоводя съответните разходни фактури като необходимо присъщи разходи и имам ли право да ползвам данъчен кредит?

2. Собственик на фирма пътува за чужбина, за да подпише договор с бъдещ клиент. Разходите за самолет, нощувки и храна могат ли да минат като необходимо присъщ разход на фирмата?

Благодаря предварително за отделеното време!
#1 | 02.06.2015, 22:07
Публикации: 6403 / 1129
1. Зависи дали посешението на бизнес партньорите е свързано с дейността на фирмата. Ако те са на бизнес посещение, то имате представителни разходи, които се облагат с данък върху разходите, който също е признат разход. Ако не могат да се определят като представителни, с тези разходи ще увеличите СФО - имате постоянна разлика от непризнати за данъчни цели разходи. Ако бизнес партньорите са свързани лица, ще попаднете в хипотезата на скрито разпределение на печалбата. Нямате право на данъчен кредит по силата на чл. 70, ал. 1, т. 3 от ЗДДС:   
Скрит текст :

2. По този въпрос не уточнявате собственикът явява ли се и управител, има ли ДУК и т.н. ... Ето защо предлагам да се ориентирате на база следния текст от ЗКПО:
Скрит текст :
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група