НАП спря опит за нелегален внос на 20 тона пилешки бутчета

26.05.2015, 15:40 4497 0

26.05.2015, 15:40
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
"Всяка пета доставка е рискова, зачестяват опитите за злоупотреба с фирмени данни", ни съобщи днес пресцентъра на НАП.

Звеното „Фискален контрол“ в НАП пресече опит за документна измама при внос на близо 20 тона замразени пилешки бутчета. При проверка на камион фискалните инспектори се усъмнили в документите, придружаващи стоката, тъй като мястото на разтоварване не било упоменато коректно. В последствие станало ясно, че дружеството, посочено документално като вносител на пилешките бутчета, въобще не търгува с месни продукти, а представилият се за служител на фирмата не работи там и представя фалшиво пълномощно.

Със случая вече се занимава Междуведомственият координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари, извършват се съвместно с полицията насрещни проверки, образувано е и досъдебно производство.

За последните два месеца Дирекция "Фискален контрол" в НАП е предотвратила незаконен внос на 40 тона месо. От началото на 2015 г. фискалните агенти са извършили над 100 000 проверки на транспортни средства, като на над  20 000 са поставени технически средства за контрол. В резултат на извършените контролни действия са наложени  600 обезпечения, за да се избегне отклонение от облагане, допълват от НАП.

„Схемите за злоупотреби при внос стават все по-разнообразни, но използването на чужди фирмени данни няма никакъв шанс, защото звеното разполага със софтуерна система за контрол. Опитите за заобикаляне на правилата показват, че звеното за фискален контрол си върши работата добре“, каза по повод предотвратената злоупотреба директорът на „Фискален контрол“ Ивайло Тодоров.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група