Заличеното дисциплинарно уволнение не връща на работа

22.05.2015, 11:21 6903 1

22.05.2015, 11:21
Отговаря Нина Манолова - адвокат

"Преди година и половина бях уволнен дисциплинарно. Не съм си търсил правата в съда. Наскоро разбрах, че след една година дисциплинарното уволнение се заличавало. При това положение, след като вече не се водя дисциплинарно уволнен, ще мога ли да се върна на работа?"

Заличаването на дисциплинарното уволнение не е основание за възстановяване на предишната работа (чл. 197, ал. 2 КТ).

Действието на заличаването на дисциплинарно наказание е преди всичко морално. Единственият му правен ефект е, че при дисциплинарно нарушение, извършено след заличаването, предишното (заличено) наказаниене се отразява при избора на ново наказание, т.е. не утежнява положението на нарушителя. Различно е положението, ако работодателят не е спазил всички необходими изисквания на закона и уволнението е незаконно, ако не са били налице условията за налагане на дисциплинарно наказание, работодателят не е изслушал работника или служителя, преди да издаде заповед за наказание или не е приел писмените му обяснения. В този случай наказаният работник или служител може да потърси правата си в съда, като оспори уволнението в 2-месечен срок от деня на връчване на заповедта за наказание.

Дисциплинарните наказания се заличават с изтичане на една година от налагането им. Законът има предвид изтичането на една година трудов стаж, т.е. време, през което работникът или служителят е бил в трудово правоотношение и това време се зачита за трудов стаж, а не просто за изтичане на една година. Без значение е обстоятелството дали работникът или служителят е извършил и дали е бил наказван за друго нарушение.

Заличаването има действие занапред. Фикцията, че работникът или служителят не е бил наказван, ще действа само за в бъдеще, след настъпване на заличаването.
Дисциплинарните наказания, с изключение на уволнението, могат да бъдат заличени от работодателя преди изтичане на едногодишния срок от налагането им, ако работникът или служителят не е извършил други нарушения на трудовата дисциплина.
#1 | 26.05.2015, 13:35
Публикации: 76 / 0
След дисциплинарно уволнение съм възстановена на работа..Получих си уведомлението от съда и в момента ми тече 14-дневния срок за явяването ми на работа..Колеги ме информираха , че в момента в който се явя Директора се е заканил, че ще бъда отново уволнена..Като се има предвид , че от 11.08.2014 год. не съм била на работа може ли отново да ме уволни дисциплинарно..
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група