Доход от чужбина

21.05.2015, 09:57 3727 1

21.05.2015, 09:57
Публикации: 18 / 0
Собственик съм на ЕООД /офис- технически и счетоводни услуги / и се осигурявам като СОЛ върху 420лв. Няма регистрация по ДДС.
Предлагат ми да сключа двугодишен  договор за техническа услуга / услуги, свързани с координация и консултация на дейността на възложителя в областта на счетоводството и данъчните закони и маркетингови проучвания в страната/  с  ЧЮЛ /чуждестранно юридическо лице/ от Дания.  Фирмата не е регистрирано по ДДС. Плащане по банков път. Фирмата няма дейност в България, както и аз ще извършвам услугата тук в България.
Има няколко варианта, но кой е по –добрият за мен естествено? Дали не пропускам нещо?
Ще съм благодарна на всички които се включат за да изясня ако може всички подробности преди сключването на договор и най-вече как да се сключи?
Варианти:
1.   Договор за услуга с ЕООД – отчитам си приход от услуга; годишно облагане 10 % данък. Внимавам за достигане на оборот от 50 хил. лв.
Въпрос – прилагам ли СИДДО? И  задължителна регистрация по чл.97а ал.2 от ЗДДС?
2.   Договор за услуга с физическото лице - Нямам други доходи като физическо лице.
Сключвам договора, при плащане- на тримесечие от получения доход вадя осигуровките ми като СОЛ и плащам авансов данък 10%. Годишно-декларация по чл.50 – извънтрудови доходи, плащам разликата за доплащане, изравнявам осигурителни вноски. Но предполага се че доходът по договора ще е по-голям и ще изравнявам само до 2600лв.
Въпрос – прилагам ли СИДДО; има ли задължително регистрация по чл.97а от ЗДДС; платеца на дохода издава ли ми някаква бележка за доходите и прилагам ли я към ГДД;  Следва ли да се регистрирам по Булстат като свободна професия или сключвам договора като физическо лице -граждански договор и си оставам собственик на ЕООД – СОЛ?
Благодаря предварително!
#1 | 27.05.2015, 21:42
Публикации: 6403 / 1129
В последните месеци няколко пъти се повдигна въпроса за СИДДО и прилагането им.
Ето разяснение на НАП по въпроса:

Скрит текст :
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група