От тази седмица НАП масово предупреждава, че ще налага запор за неплатени данъци

20.05.2015, 22:51 9485 1

20.05.2015, 22:51
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Дирекция "Събиране" на Централно управлениe на Национална агенция за приходите (НАП) започна масово да разпраща писма до гражданите, които са декларирали подоходния си данък в личната декларация за 2014 година, но още не са довнесли дължимата сума.





"Данъкът по годишната Ви данъчна декларация все още не е внесен по сметката на НАП, въпреки че срокът за това изтече в края на април. Подобно поведение имат по-малко от 6% от данъкоплатците в България.", пишат данъчните до неизрядните платци.
НАП дава срок от една седмица за издължаване в писмата си до данъкоплатците.

"Неплащането на дълга ви ще доведе до процедура по принудително събиране, включително налагането на запор върху възнаграждения или други обезпечения. В общ интерес е да избегнем налагането на принудителни мерки, затова екипът на НАП е на разположение на телефон 0700 18 700, за да обсъдим възможностите Ви да платите.", се обяснява още във всяко писмо.
Оказва се, че част от задълженията на гражданите са заради неправомерно ползвана 5% отстъпка от данъка при избрана опция за по-ранно подаване на декларацията по електронен път, в срок до 31 март.

В закона още е посочено, че отстъпката се ползва при условие, че данъкоплатецът няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и данъкът се внесе до 30 април. Много данъкоплатци обаче ползват отстъпка без да знаят, че имат минимални суми (често само стотинки), които стоят, като задължения към НАП от минали години по данъчно-осигурителните им сметки. Дори сумите да са с изтекла давност, ако те не са отписани от лицето изрично, това е причина отстъпката от данъка да не може да бъде ползвана. От НАП съобщават, че в такива случаи гражданите трябва да довнесат отстъпката, която сами са приспаднали от годишната данъчна декларация.
#1 | 24.05.2015, 18:09
Публикации: 12 / 2
добра инициатива, стига да започне от най-големите длъжници - тези, които доведоха България до днешното мизерно състояние
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група