ЕТ и ЗП

14.05.2015, 19:04 7047 7

14.05.2015, 19:04
Публикации: 16 / 0
Здравейте,имам регистриран ЗП който се регистрира по ддс има и булстат номер,  на негово име и ЕТ с друг булстат и при регистрацията са им казали че щом има булстат като ЕТ трябва от там да подава декларациите по ДДС и номера им по ДДС сега е булстата на ЕТ-то.Понеже досега не съм чувала за такава практика както и колежките които питах . Сега в електронния подпис ми излиза ЕТ номера за подаване на ДДС с името на фирмата  и булстат на ЗП за осигуровки. Незнам дали обясних добре обаче и аз идея си нямам защо така са ги регистрирали. Ако може някой да обясни повече.Сега в справката за ДДС кое трябва да е задълженото лице името на ЕТ или на ЗП-то да напиша?
#1 | 14.05.2015, 20:14
Публикации: 6403 / 1129
Имам аналогичен случай.
Лицето е имало БУЛСТАТ като ЕТ и на този БУЛСТАТ регистрират ДДС номера на ЗП-то.

Според §1, т. 1 от ДР към ППЗДДС:

1. "Идентификационен номер" е:

а) единен идентификационен код по търговския регистър - на вписаните в търговския регистър лица;

б) единният идентификационен код по БУЛСТАТ - на вписаните в регистър БУЛСТАТ лица;

в) единният граждански номер или личният номер на чужденец - на физическите лица, които не са вписани в търговския регистър, съответно в регистър БУЛСТАТ;

г) (предишна втора б. "в" - ДВ, бр. 101 от 2006 г.) служебният номер по чл. 84, ал. 3 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс за лицата, различни от тези по букви "а" - "в" и които са задължени лица по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Когато имате една от тези регистрации пред нея се слага BG и не се прави друга регистрация:
4. (нова - ДВ, бр. 101 от 2006 г.) Идентификационен номер за целите на ДДС по чл. 94, ал. 2 от закона на регистрираните по закона лица е идентификационният номер по т. 1, пред който е поставен знакът "BG".

Подавате декларациите през ЕТ, но вписвате като декларатор "Иван Иванов - ЗП" с Ин по ЗДДС "BG БУЛСТАТ на ЕТ". Няма проблем, вече дори си възстановихме значимо ДДС, минахме ревизия и всичко е точно  :good:
#2 | 14.05.2015, 21:32
Публикации: 16 / 0
Мерси за отговора и аз така го подадох , но понеже не бях чувала за такива случаи се притесних , да не го направя грешно.
#3 | 14.05.2015, 22:25
Публикации: 110 / 35
ПЕТЪР ПЕТРОВ
Справката по ЗДДС – задължително по ЕГН. От многогодишен опит.
Само като допълнение: Мисля, че проблемите на физическите лица – регистрирани като ЗП, както и по ЗДДС, тепърва предстоят. Според мен, съществуващата разпоредба на чл.29а от ЗДДФЛ е в известна колизия с разпоредбите на чл. 1 от Закона за счетоводството и чл. 2 от Търговския закон. Въпрос на тълкувателно решение на ВАС е, че физическите лица, освен изрично посочените в чл. 1 от ЗСч. не са предприятия, а терминологията „приравняват” не ги прави такива. ... Но това скоро няма да се случи  :wink1:
#4 | 15.05.2015, 08:03
Публикации: 6403 / 1129
Г-н Петров,

Бихте ли изяснили какво искате да кажете със "Справката по ЗДДС – задължително по ЕГН"? Справката се подава по ИН по ЗДДС, а той се определя в хода на регистрационното производство от НАП.

И, ако може, споделете по-подробно какъв проблем се очаква да възникне за ЗП, който се поражда от факта, че не са предприятия по смисъла на ЗСч?
#5 | 18.05.2015, 11:24
Публикации: 110 / 35
ПЕТЪР ПЕТРОВ
Здравейте,

Според мен физическо лице – регистриран земеделски производител трябва да има регистрация по ЗДДС, включваща единствено BG и ЕГН. Т.е. ИН по ЗДДС = BG и ЕГН, а ЕГН = Код по БУЛСТАТ (чл. 6, ал. 3 от Закон за БУЛСТАТ).

По втората тема мисля да напиша по обширен материал, който да включва и въпроса за облагането на субсидиите на ЗП. Накратко: Закона за счетоводството се отнася до счетоводните системи в предприятията (чл. 1, ал. 1). ЗП – физическо лице няма как да формира предприятие, а „приравняването” му към ЕТ за целите на облагането по ЗДДФЛ (чл. 29а, ал. 5) не му дава право да прилага Закона за счетоводството, тъй като този закон е специален по отношение на счетоводните системи. Според мен в ЗСч трябва да има изрични разпоредби, които се отнасят до ЗП - физически лица, иначе тяхното счетоводство е „на ръба на закона”.
#6 | 24.05.2015, 22:26
Публикации: 16 / 0
Да кажа какво всъщност се случи. Вчера ми носят документа за регистрация по ДДС и на картончето вместо ЗП........ пише ЕТ............ и BG "булстата на ЕТ-то. Според мен са регистрирали ЕТ-то а не ЗП-то. Госпожата която ги е регистрирала незнаела как точно се прави питала колежки и накрая така го направила.
#7 | 24.05.2015, 22:38
Публикации: 110 / 35
ПЕТЪР ПЕТРОВ
Да кажа какво всъщност се случи. Вчера ми носят документа за регистрация по ДДС и на картончето вместо ЗП........ пише ЕТ............ и BG "булстата на ЕТ-то.
Нямам думи!!!  :no:
Ако на физическото лице-ЕТ му харесва ситуацията и някога реши да реализира сделка по чл. 15 и сл. от Търговския закон, то ФЛ - ЗП ще трябва пак да се регистрира по ЗДДС.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група