Да се въведе обратно начисляване на ДДС за доставки над определена стойност

05.05.2015, 01:05 6263 0

05.05.2015, 01:05
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Установяване на режим за обратно начисляване на ДДС за всички транзакции над определена стойност обсъди във Виена министърът на финансите Владислав Горанов. Механизмът за обратно начисляване е изключение от общия ред за облагане с ДДС и данъкът по доставките е изискуем от получателя - регистрирано по ЗДДС лице, а не от доставчика.

Финансовите министри на Австрия, Чехия, Унгария, Словакия и България обсъдиха инициативата на Чехия и Австрия за съвместно искане пред Европейската комисия на дерогация по член 395 от ДДС Директива 2006/112/ЕО, относно възможност за установяване на режим за обратно начисляване за всички транзакции над определена стойност.

Владислав Горанов участва в срещата на финансови министри от Централна и Източна Европа, по покана на австрийския финансов министър Йохан Георг Шелинг.

Шелинг смята, че настоящата система е „неефективна и трябва да бъде променена", предаде Ройтерс. Според него около 10 държави ще се включат в инициативата, подета от Прага и Виена преди 6 месеца. Чешкият финансов министър подчерта, че този тип измами струват на страните членки на ЕС около 50 милиарда евро на година.

Министър Горанов изрази позиция, че България подкрепя всички мерки за борба с ДДС измамите, и че страната ни е готова да подкрепи подобна инициатива пред Европейската комисия.

Припомняме изявлението на Съвета на Европейския съюз и Европейската Комисия по приемането на:
а) Директива на Съвета за изменение на Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данъка върху добавената стойност по отношение на механизъм за бързо реагиране срещу измамите с ДДС
б) Директива на Съвета за изменение на Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данъка върху добавената стойност по отношение на незадължително и временно прилагане на механизма за самоначисляване във връзка с доставки на някои стоки и услуги, при които съществува риск от измами

Във връзка със съгласието, постигнато от държавите членки по всеобхватния пакет за борба срещу измамите с ДДС, Съветът и Комисията заявяват, че:

1. Механизмът за бързо реагиране и разширяването на механизма за самоначисляване са временни и извънредни мерки за противодействие на сериозните рискове от измами с ДДС. Комисията и Съветът изразяват съгласие с необходимостта да се отдаде приоритет на изграждането на „стабилна, устойчива и недопускаща измами система на ДДС“, както е посочено в съобщението на Комисията относно бъдещето на ДДС, с оглед да се подпомогне предотвратяването на измамите с ДДС, вместо да се налага да се разчита на дерогационни механизми. Съветът отбелязва готовността на Комисията да представи предложения за постигането на тази цел.

2. Комисията и Съветът изразяват съгласие, че единствената цел на механизма за самоначисляване е да се подпомогнат държавите членки в борбата срещу измамите с ДДС, които водят до загуби за техните бюджети, както и че той не представлява по никакъв начин стъпка към обща система на самоначисляване. Преди да приложат самоначисляването държавите членки следва да се уверят, че при конкретните обстоятелства прилагането на обичайните административни мерки би било недостатъчно за противодействие на измамите. Нещо повече, прилагането на самоначисляването следва да не оказва неблагоприятно въздействие върху обичайния обмен на информация по силата на Регламент (ЕС) № 904/2010; държавите членки, които са въвели самоначисляването в определен сектор, продължават да са задължени да отговарят на искания за информация във връзка с този сектор в рамките на предвидените в член 7 от същия регламент срокове. Съветът отбелязва ангажимента на Комисията да следи зорко за всяка злоупотреба с механизма за самоначисляване.
 
3. Съветът отбелязва готовността на Комисията да ускори във възможно най-голяма степен съществуващите процедури по член 395 от Директивата за ДДС с оглед на намаляването на сроковете за предоставяне на дерогации, с цел противодействие на риска от измами с ДДС.

4. Съветът и Комисията отчитат, че следва да бъде засилено сътрудничеството при обмена на добри административни практики между държавите членки за повишаване на ефективността на мерките срещу риска от измами с ДДС.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група