Еднодневните трудовите договори ще се купуват от Инспекцията по труда

23.04.2015, 19:14 7731 3

23.04.2015, 19:14
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Между 60 000 и 100 000 сезонни работници се очаква да бъдат наети по новия ред.

Първоначално еднодневните договорите ще бъдат прилагани в сезонната селскостопанска работа, като при успех ще бъдат използвани и в други сектори с кампанийна заетост, съобщи Министерство на труда и социалната политика на днешното официалното представяне на предложението от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Планът е еднодневните трудови договори да бъдат въведени от юни.

Министър Калфин:
"Договорът ще даде възможност работодателите да наемат по-гъвкаво работници и безработните да си увеличат дохода без да има опасност да си загубят социалните придобивки. За въвеждането на тези договори ще се наложат промени в няколко закона. Планът предвижда работниците, които ще се възползват от тях да не загубят социалните помощи, ако получават такива. Нещо повече – за ползвателите на тези договори ще бъде премахнато изискването за полагане на обществено полезен труд, което е задължително при получаване на социалните помощи. Няма да се загуби и правото на енергийни помощи, ако се получават такива. Всички, които са регистрирани в бюрото по труда, ще си запазят регистрацията. Договорите ще се зачитат за осигурителен, но не и за трудов стаж."

Очаква се с това предложение да се реши един от сериозните проблеми в селскостопанския сектор, свързан с легализирането на работата на сезонните работници. В сектор "Земеделие" работодателите се нуждаят от най-много работна ръка за кратко време - това е една от причините, за да се въведе идеята - по този начин ще се улеснят работници и работодатели.

Десислава Танева - министърът на земеделието и храните:
"Искам да благодаря на министър Калфин за бързото решение, което намери на един проблем, който имахме години наред. Земеделските производители не искат да работят в сивия сектор и тези промени бяха наложителни. С предложенията даваме възможност да се работи легално, без да се ощетяват права на работниците."

Близо 100 хил. души се очаква да бъдат наети с новата форма, прогнозира министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Планираното постъпление в бюджета от това изменение е 30 млн. лв годишно.

Трудовите договори ще съдържат данни за страните, месторабота, длъжност, трудовото възнаграждение, дата на изпълнение, начало и край на 8-часовия работен ден. За тези договори няма да има длъжностна характеристика и няма да се издава заповед за прекратяването му, стана ясно още днес. Възнаграждението ще се изплаща лично на работника срещу разписка, а осигуровките ще се плащат авансово от работодателите. Максималната заетост по тази схема ще е до 90 дни.

Еднодневните трудовите договори ще се купуват от Главната инспекция по труда с бележка, че земеделският стопанин вече е платил съответния осигурителни вноски в НАП. След това ГИТ ще издаде съответния брой разпечатани определен брой екземпляри на трудов договор. Длъжностното лице ще поставя подпис и печат на екземплярите и ще ги вписва в специално създаден за това регистър.

Лицата, работещи на еднодневни договори, ще бъдат осигурявани за фондове „Пенсии“ и „Трудова злополука и професионална болест“ и ще им бъде внасяна здравна осигуровка. В Кодекса за социално осигуряване се създава нова категория осигурени лица. Осигуряването за пенсия за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт и за трудова злополука и професионална болест дава право на осигурителен стаж при пенсиониране и на парично обезщетение при настъпване трудова злополука и професионална болест до 90 дни след изтичане на договора.

Работещите на новите трудови договори няма да бъдат лишавани от паричните обезщетения за безработица, които получават. Запазва се техния статут на безработни, както и правото на регистрация в Бюрото по труда . Те ще запазят и правото си на енергийно подпомагане. Хората на социално подпомагане, които ще работят по еднодневни трудови договори, ще бъдат освободени от задължението да полагат 14 дни общественополезен труд.

#1 | 23.04.2015, 21:08
Публикации: 4364 / 719
"...а осигуровките ще се плащат авансово от работодателите..."
Интерсно ми е, ако след авансовото плащане на осигуровките размисля и подпиша този еднодневен ТД за по-голямо / по-малко възнаграждение какво става? Или няма такъв филм?

"...ще се изплаща лично на работника срещу разписка..."
А ведомости нещо?

"... дава право ... на парично обезщетение при настъпване трудова злополука и професионална болест до 90 дни след изтичане на договора."
Тук кое е до 90 дни - дните, за които получаваш обезщетение или дните след прекратяване на договора, през които можеш да получиш трудова злополука и да търсиш обезщетение?

Инструктажи, трудови медицини...?

Слава Богу, че не съм счетоводител на такава фирма.

ПП Тук е добър момент за новото амплоа на адвокатите - "полеви адвокат" - адвокат на полето за съставяне на ТД :)
#2 | 24.04.2015, 09:04
Публикации: 1703 / 207
Аз за първи път чета за трудов договор, за който няма да се зачита трудов стаж. :blink:

За тези договори няма да има длъжностна характеристика и няма да се издава заповед за прекратяването му, стана ясно още днес.
Интересно, как ще работи ИТ за напред. :wink1:

А някои работници като знаят за авансовите осигуровки, могат и да не дойдат на работа...
#3 | 24.04.2015, 14:19
Публикации: 90 / 14
  като чета ми се струва,  че ще има единствено едни събрани авансово осигуровки /минимално заявени /, и земеделски производители с една идея по-далеч от сивия сектор  :)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група