Минималните цени на услугите нарушават свободното им движение и правото на ЕС

23.04.2015, 17:32 4478 0

23.04.2015, 17:32
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
"След процедурата за нарушение, открита от ЕК срещу България за минимални цени на услугите, предоставяни от ветеринарните лекари, в Парламента тази седмица беше внесена поправка в закона, отменяща определянето на цени (отмяна на чл. 12, ал. 1, т. 9)" коментира Зорница Славова от Института за пазарна икономика (ИПИ). Според нея е тъжно, че правим смислени промени не защото вярваме, че са важни, а защото сме заплашени от ЕК.



"Следващите гилдии с премахнати регулирани цени трябва да са:
 - Архитекти (чл. 29 от ЗКАИИП)
 - Инженери (чл. 6 от ЗКАИИП)
 - Фармацевти (чл. 259 от ЗЛПХМ)
 - Адвокати (чл. 36 от ЗА)
 - Нотариуси (Тарифа към ЗННД и чл. 91 и 92 от ЗННД)
 - Частни съдебни изпълнители (Тарифа към ЗЧСИ)",  уточнява експертът.


Преди няколко месеца Европейската комисия поиска от България да спазва разпоредбите на ЕС относно свободата на установяване и свободното движение на услуги (членове 49 и 56 от ДФЕС и членове 15 и 16 от Директива 2006/123/EО относно услугите на вътрешния пазар).

Искането на ЕК е заради въведените със закон тарифи на ветеринарните лекари, с което се възпрепятства свободното движение на услуги. Минимални тарифи за услугите на ветеринарните лекари ограничават свободата на установяване и свободното предоставяне на услуги за чуждестранните доставчици на услуги, според ЕК.

"Ако България не отмени скалата на минималните тарифи за услугите на ветеринарните лекари, достъпът до пазара ще продължи да бъде сериозно ограничен, тъй като тези цени пречат на новите участници, навлизащи на пазара, да се конкурират въз основа на цените на тези услуги. Това в крайна сметка лишава клиентите от възможността да получават услуги на друга цена." се казва още в съобщението на Европейската комисия.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група