През тази година до 2 май работим за държавата, след това за себе си

21.04.2015, 21:48 4064 0

21.04.2015, 21:48
Публикации: 550 / 224
Администратор на сайта
2 май е денят, до който работим за държавата през 2015 година. Изчисления на Института за пазарна икономика (ИПИ) показват, че на тази дата гражданите спират да работят за правителството и започват да печелят единствено за себе си.

Денят на данъчната свобода, известен по света като Tax Freedom Day, е първият ден от годината, в който страната чисто теоретично е заработила достатъчно доход, които да покрие бюджетните приходи за 2015 година. Това означава, че ако всичко изработено досега през годината беше изземвано от държавата на 100 %, 2 май щеше да е първият ден, в който гражданите нямаше да плащат данъци и щяха да печелят единствено за себе си.

Кога настъпва денят за свобода от правителството се изчислява като се съпоставят приходите в консолидирания бюджет на държавата (без помощите) спрямо БВП на страната. Използват се само официални данни или прогнози на правителството. Взимат се бюджетните приходи, а не разходите, тъй като именно те показват какво се иззема от гражданите и бизнеса.

Най-много време през 2015 г. ще бъде работено попълване на приходите за ДДС – 35 дни. За осигуровките ще се работи 30 дни (21 дни за социални и 9 дни за здравни вноски). За акцизи ще са необходими 19 дни. Подоходните данъци ще бъдат изработени за 12 дни, а корпоративни данъци – за 7. За плащането на държавните и общински такси ще се работи 8 дни.

"През 2014 г. бюджетът на държавата беше сериозно изпуснат, което означава, че всичко, което държавата иззема от гражданите, не достига, за да бъдат покрити държавните харчове. Ако продължим със символичната сметка, то от 2 до 13 май данъкоплатците ще бъдат наглед „освободени” от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета. Тези 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015 г.", е записано в анализа на ИПИ.

От Института подчертават, че няма място за празнуване в деня на свобода от правителството. Причината е, че от 2013 г. насам картината се влошава - дните, в които се работи за държавата се увеличават, а в същото време нараства и броят на дните за отработване, които зависят от дефицита в бюджета.

Реално денят за свобода от правителството не е един и същ за всички данъкоплатци. "Данъчната тежест в България е различна за отделните хора. Голямата тежест пада върху работещите българи, които изрядно плащат своите данъци – те плащат подоходни данъци, внасят осигуровки и потребяват повече, т. е. пълнят хазната с ДДС и акцизи. За тези българи, които могат да бъдат определени като „средна класа”, денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото. За българите, които не работят или просто работят „на сиво”, денят на свобода от правителството идва много по-рано", коментират от ИПИ.

Денят на свободата от данъци отговаря на следния въпрос: "Каква е цената, която плащат гражданите за държавата?" Този ден е своеобразен показател за ролята на държавата и степента на преразпределението в икономиката. Колкото по-късно в годината настъпва този ден, толкова по-голям е размерът на държавата и съответно - облагането на бизнеса и гражданите в страната.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група