Сървърът на ГИТ се срина, удължиха срока за декларацията по чл.15 от ЗБУТ

18.04.2015, 15:57 13936 2

18.04.2015, 15:57
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Сървърът на Главна инспекция по труда (ГИТ) се срина дни, преди да изтече крайният срок за подаване на декларации по чл. 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ). Последният срок по закон е 30 април. Във връзка със създалата се ситуация, ГИТ удължи срока за данните за 2014 година до 31 май 2015 година. По електронен път декларациите и уведомленията ще могат да се изпращат и по време на празничните дни.

Годишните декларации и уведомления за състоянието на условията на труд в предприятията за предходната година се подават ежегодно от работодателите според чл. 15 от ЗБУТ. Повече информация тук.

Като причина за срива ГИТ посочва, че основното затруднение създава фактът, че много задължени да подават документите по традиция изчакват края на срока. За първото тримесечие са били подадени по електронен път около 30 000 декларации и заявления. В същото време само през първите две седмици на април подадените са около 40 000. Затова инспекцията апелира към потребителите, въпреки удължаването на срока, да продължат да подават декларациите и уведомленията.

Проблемът с претоварването на системата се появи тези дни, но от петък се задълбочи, обясниха от ГИТ. Според инспекцията в най-голямото натоварване има моменти, в които по-малките файлове минават. Проблемът е при големите работодатели и големите счетоводни предприятия, които наведнъж подават данни за много работници.

"ИА ГИТ отчита, че въведената нова информационна система, през която се подават декларациите и заявленията по електронен път, е създала известни неудобства на потребителите заради появили се в хода на активното й използване проблеми. Те бяха отстранявани своевременно, веднага след установяването им от потребителите." се казва още в съобщението.
#1 | 21.04.2015, 11:18
Публикации: 260 / 61
След 18 ч. и в почивните дни отпушва и се подава много бързо. Генерирайте си файлове, в работно време и след изтичането му за има няма десетина минути 10-15 фирми минават без проблем. 
Успех!
#2 | 22.04.2015, 12:20
Публикации: 4 / 0
ГИТ да не си измиват ръцете с потребителите, защото системата им изобщо пък не работеше в края на януари. След като се дава срок за подаване е важно в този срок да няма тех.проблеми от страна на приемащия орган.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група