Ограничения във възнагражденията по ДУК и данъчно третиране по ЗКПО

15.04.2015, 12:03 7523 0

15.04.2015, 12:03
Отговаря доц. д-р Али Вейсел - д.е.с., рег. одитор

1. Има ли ограничение при определяне възнаграждение по договор за управление и контрол и може ли да е различно за всеки месец, като това е записано в договора за възлагане на съдружника с мажоритарен дял в ООД?

2. Ако възнаграждението по договор за управление и контрол за м. декември 2014 г. се начисли и изплати през месец декември, този разход ще се признае ли за 2014 г. Ще се признаят ли за разход начислените осигурителни вноски за сметка на работодателя по това възнаграждаение? Последният ми въпрос е предизвикан от новия режим за внасяне на данъци и осигуровки - до 25-о число на месеца, следващ изплащането на възнагражденията.

Не ни е известно да има законово ограничение за размера на възнагражденията по договорите за управление и контрол, включително за различното определяне по месеци. Важно е обаче да се имат предвид разпоредбите за отклонения от данъчното облагане в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) и Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО):
• При определяне на задълженията на лицата по ЗДДФЛ в случаите на сделки между свързани лица, на сделки, сключени при условия, чието изпълнение води до отклонение от данъчно облагане и прилагане на пазарни цени, трансфери, свързани с определена база, както и за лихви по финансов лизинг, се прилагат съответно разпоредбите за предотвратяване на отклонението от данъчно облагане от Закона за корпоративното подоходно облагане (чл. 77 от ЗДДФЛ).
• Когато една или повече сделки, включително между несвързани лица, са сключени при условия, чието изпълнение води до отклонение от данъчно облагане, данъчната основа се определя, без да се вземат под внимание тези сделки, някои техни условия или тяхната правна форма, а се взема под внимание данъчната основа, която би се получила при извършване на обичайна сделка от съответния вид по пазарни цени и насочена към постигане на същия икономически резултат, но която не води до отклонение от данъчно облагане (чл. 16, ал. 1 от ЗКПО).

Съгласно чл. 42, ал. 1 от ЗКПО разходите на данъчно задължени лица, представляващи доходи на местни физически лица по ЗДДФЛ, които не са изплатени към 31 декември на текущата година, не се признават за данъчни цели в годината на счетоводното им отчитане. Съгласно ал. 3 от същия член те се признават за данъчни цели в годината, през която доходът е изплатен, до размера на изплатения доход. По този начин те формират данъчна временна разлика.

Тези разпоредби не се прилагат за разходите, представляващи {#}(чл. 42, ал. 2 от ЗДДФЛ):
- основно трудово възнаграждение;
- допълнително трудово възнаграждение, определено като задължително с нормативен акт;
- обезщетения, определени като задължителни с нормативен акт;
- доходи на еднолични търговци.

Следователно ако възнаграждението по договор за управление и контрол за м. декември 2014 г. се изплати преди края на годината, този разход ще се признае за данъчни цели по ЗКПО.

По отношение на осигуровките значение има нормата на чл. 42, ал. 5 и ал. 6 от ЗКПО:
- разходите за задължителни осигурителни вноски, свързани с непризнатите разходи по ал. 1 (разходите на данъчно задължени лица, представляващи доходи на местни физически лица по ЗДДФЛ), не се признават за данъчни цели в годината на счетоводното им отчитане, когато задължителните осигурителни вноски не са внесени към 31 декември на текущата година;
- непризнатите разходи за задължителни осигурителни вноски се признават за данъчни цели в годината, през която съответните задължителни осигурителни вноски са внесени, до размера на внесените осигурителни вноски.
Това означава, че разходите за осигуровки се признават, ако:
- при непризнати разходи, представляващи доходи на местни физически лица по ЗДДФЛ, осигуровките са изплатени;
- при всички случаи, когато разходите, представляващи доходи на местни физически лица по ЗДДФЛ, са признати по ЗКПО.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група