Плавно повишаване на осигурителните вноски и възрастта за пенсиониране

31.03.2015, 16:35 7613 0

31.03.2015, 16:35
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Това предвижда пенсионната реформа, представена от кабината днес. На 31 март, както бе обещано, кабинетът е готов с пенсионната реформа.

Официално в Гранитна зала на Министерски съвет бяха представени предложенията на управляващите в присъствието на премиера Бойко Борисов и министрите на финансите и социалната политика Владислав Горанов и Ивайло Калфин. По-долу са представени по-важните моменти.

По отношение на размера на осигурителните вноски

Социалният министър Ивайло Калфин обясни:
Ще предложа плавен растеж на осигурителните вноски в продължение на 12 години с общо увеличение 4,5%, като през година се увеличава с 0,5 вноската за фонд „Пенсии" и на следващата година - с 0,2 процентни пункта, вноската за фонд "Безработица."

Според министъра, това е плавен и много поносим за работодатели и работещи механизъм. Той съобщи, че е готов да обсъди и други предложения за осигурителните вноски. Логиката на тези промени е да се намали огромната субсидираност на НОИ от бюджета, обясни вицепремиерът Ивайло Калфин.

За земеделските стопани и тютюнопроизводителите се предвижда допълнително от вече направеното увеличение на минималния осигурителен доход. Предлага се от 2016 г. плавно да се повишава този размер – на два пъти по 60 лв. Така от 300 лв. сумата първо ще нарасне на 360, а после на 420 лв., за да се изравни с минималния осигурителен доход за всички останали самоосигуряващи се.

Вицепремиерът посочи, че към промените, направени вече през декември с цел да се увеличат приходите от осигуровки, сега се добавят и нови. Приетите изменения в края на годината по думите му вече давали резултат.

По отношение на осигуряването по втория стълб

Лицата, родени след 31 декември 1959 г. за допълнително задължително пенсионно осигуряване ще избират дали да се осигуряват в частен пенсионен фонд или във фонд "Пенсии" на ДОО. Предвижда се този избор да не еднократен. В случай, че лицето избере да се осигурява във фонд "Пенсии", то натрупаните средства по индивидуалната му партида се прехвърлят в Държавният фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система или т.нар. Сребърен фонд, където вноските също ще се отчитат по индивидуални партиди.

За новопостъпващите на пазара на труда, в случай, че лицата не направят избор, то се предвижда вноските да бъдат разпределяни в  различните универсални пенсионни фондове, какъвто е режимът до 31.12.2014. И само ако решат, ще могат да прехвърлят парите си в Сребърния фонд.

Обсъжда се още служителите в Сектор "Сигурност", които имат индивидуални сметки в УПФ, но нямат достъп до тях, да получат правото за избор за запазването на сегашното положение или еднократно насочване на натрупаните средства към фонд "Пенсии".

По отношение на възрастта за пенсиониране

Възрастта за пенсиониране на жените да расте с по 2 месеца на година до 2029 г., а след това с по 3 месеца до 2037 г. При мъжете се предвижда нарастването с 2 месеца годишно да е през 2016 и 2017 г., а от 2018 г. - с по 1 месец на година до 2029 г.

Целта е постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо промените в продължителността на живота.

Предвижда се нарастване и на осигурителния стаж с по 2 месеца годишно до достигане през 2027 г. на 40 г. за мъжете и 37 г. за жените. За тези, които нямат достатъчно стаж за пенсиониране се предлага също поетапно увеличение с по 3 месеца на календарна година до достигане на 18 години стаж (сега е 15 години) до 2027 години и 67 години възраст за пенсиониране за мъже и жени.

Ще предложа възможност за предсрочно пенсиониране до една година тогава, когато не достига възраст, изтъкна Ивайло Калфин. Ще се намали обаче пенсията в такъв случай с 0,4 %.

За 1 и 2 категория труд предлагаме плавно повишаване с по 2, след това с по 3 месеца до достигане на 57 години за мъже и жени за 1 категория и 62 години за мъже и жени при 2 категория труд, подчерта вицепремиерът. Премахва се възможността за зачитане на осигурителен стаж 4 г. за 5 г. при осигуряването на повече от едно основание. В момента тази система действа за хората, които работят на повече от 1 трудов договор, но се смята, че това е дискриминационно спрямо другите и реално не действа, посочи Калфин.

По отношение на размера на пенсиите

От 1 януари 2019 г. се предвижда:
  • Индивидуалният коефициент при изчисляване размера на пенсията да се определя като средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти.
  • Да отпаднат трите години по избор преди 1997 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент. Годината е определена според това откога НОИ има електронна система за данните на осигурените. Само за периода 1 януари 2016 г. до 31 декември 2018 г. се предвижда да остане възможността за избор дали тези три години да бъдат включени при изчисляването на пенсията.
  • Да отпадне максималният размер на новоотпусканите пенсии.
  • Да се повиши от 35 на 40 на сто от максималния осигурителен доход на максималния размер на пенсиите, отпуснати до 31 декември 2018 г.
От 2017 г. се предвижда тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на всички пенсии – нови и вече отпуснати, да се изравни с така нареченото швейцарско правило до достигане на коефициент от 1.5 на сто. Швейцарското правило по принцип предвижда пенсиите да се актуализират с инфлацията. Така швейцарското правило става минимум за пенсиите, посочи Калфин. Според него тази промяна ще даде повече стабилност и перспектива за по-добър растеж на пенсиите.

Сред предвидените над 30 мерки е и това да се завиши контролът върху инвалидните пенсии, съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин. Този механизъм подлежи още на обсъждане със здравния министър. С него ще се уточни дали да се запазят сегашните ТЕЛК или да се заменят с други комисии. Предлага се обаче и НОИ да може да контролира документите за инвалидност, което в момента е невъзможно. "Един път като тръгне фалшив документ, няма кой да го спре", обясни сегашната ситуация Калфин. Той посочи, че половината от пенсиониралите се са с инвалидни пенсии и то не само през миналата година.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група