Фирмите ще проверяват онлайн в НАП какви издадени фактури имат от доставчици

30.03.2015, 18:41 15534 6

30.03.2015, 18:41
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Националната агенция по приходите скоро ще пусне нова електронна услуга, с която бизнесът ще може да проверява какви фактури са издадени към техните фирми от контрагенти, съобщи във времето за парламентарен контрол министърът на финансите Владислав Горанов.

Министърът беше попитан от народния представител Слави Бинев как малките фирми могат да бъдат защитени от натиск от страна на НАП. Според Слави Бинев голям търговец е издал фактури на
търговци на дребно за стоки, които те реално не са купували. Дребните фирми са санкционирани от НАП за укриване на обороти на доходи. Търговците са били заплашвани, че ако обжалват наказанията, глобите ще бъдат увеличени.

Владислав Горанов посочи, че анализ на НАП показва, че търговията с хранителни стоки на дребно, е дейност, която е с риск за укриване на данъци в рамките на 20,3 милиона лева годишно. След активните действия на НАП укриването на данъци от търговия с храни на дребна са паднали със 73 процента, посочи Владислав Горанов.
#1 | 30.03.2015, 18:45
Публикации: 11932 / 2174
Една страхотна новина и изключително навременна реакция и браво на решимостта на НАП да се пресекат злоупотребите с издаване фактури без реални сделки по тях , за които получателят научава едва при ревизия . :good:
#2 | 02.04.2015, 11:48
Публикации: 90 / 14
не е лоша идеята ! надявам се обаче след като фирмата разбере какви и колко са тези фактури , и че тя знае и признава  половината  от тях , да не започва ежемесечно ходене по мъките , с натрупване  разбира се :)) !
#3 | 03.04.2015, 09:42
Публикации: 9299 / 1558
Това с "фактурите зад гърба" винаги е било проблем за нас. Като строителна фирма ползваме отстъпки в много складове за строителни материали. Този факт е известен на повечето ни работници, а също е близо до ума и на някои клиенти. И всеки, който реши да си прави ремонт у дома, предпочита да си купи плочки, теракол, латекс... с фактура на наше име. Естествено е, че тази фактура въобще не стига до счетоводството. Не виждам как би ми помогнала и бъдещата услуга на НАП. Първо  - ще се наложи всеки месец са следя фактурите, издадени от над 20 доставчика. След това да сравня с това, което имам при мен. След това отивам да се разправям със всеки един доставчик кога и кому е издал останалите фактури. И какво в края на краищата правим с тези  "издадени на нас - връчени другиму" фактури? Нито мога да ги осчетоводя, защото не са при мен и защото нямам такава дейност в момента, нито могат да се анулират, защото доставчика няма оригиналите... И в резултат ще си влошим взаимоотношенията с доставчиците, ще си изгубим отстъпките, ще трябва да повишим цените на предлаганите от нас услуги и в крайна сметка пак сме уязвими при проверка от НАП за неосчетоводени "доставки"
#4 | 03.04.2015, 18:19
Публикации: 1884 / 384
Колежка сподели, че след като "пострадали" от "фактурите зад гърба", въвели правила и договорености с доставчиците за представителството на пазаруващите от името на клиентите, номера на пълномощни вписвани във фактурите, подписи на получатели и други такива идентификации. Независимо, че закона не изисква подписи, явно практиката ги налага. Издаването на стокови разписки и вписването на номера на автомобила с който е превозена стоката също е полезен ход. Това е добър метод, но ако доставчиците са ти малко на брой и покупките крупни. Но как да процедират хранителните магазини, където доставчиците нямат брой, а и често се менят, да не говорим за посещаващите ги "пътуващи дистрибутори" с мобилни касови апарати.
От друга страна, с тази нова услуга, представяте ли си в какви "пъдари" ще превърнат счетоводителите да дебнат дали "нямат сестра"... А и какъв ще е резултата от това, както по горе е споделила ХХХХХ, само да знаем колко да приготвим за следващата проверка ли?
#5 | 04.04.2015, 17:14
Публикации: 44 / 5
След време ако се въведе тази услуга и от НАП констатират подобни ф-ри и наложат глоба, ще сме още по незащитени. Просто ще кажат, че е трябвало да следим в системата и реагираме на време. Това за мен е измиване на ръце от отговорност. От НАП не могат да спрат подобни нарушения и оставят работещите фирми да си блъскат главата какво да правят.
#6 | 07.04.2015, 15:57
Публикации: 320 / 26
Да, явно целта е да се изпокараме с контрагентите и взаимно да се следим и самоконтролираме
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група