Запитване за длъжностно щатно разписание

26.03.2015, 08:58 4475 2

26.03.2015, 08:58
Публикации: 12 / 1
Здравейте, колеги,
Моля за вашите мнения по следния казус:
В длъжностното щатно на нашата организация в графа "Минимални изисквания за заемане на длъжността", колона "Образователна степен" за всяка длъжност съм заложила образованието съгласно петата цифра от НКПД кода. Имахме проверка и за две длъжности имам забележка, че образованието е занижено. Интересувам се имам ли право да залагам изисквания за по-високо образование за длъжности при условие, че класификатора е указано образователното равнище? Предварително благодаря!
#1 | 26.03.2015, 09:33
Публикации: 9298 / 1557
Не че разбирам от щатни разписания, особено ако става дума за бюджет, но донякъде разбирам от логика:
Щом се търси "Минимално изискване за заемане на длъжността", то би трябвало да се посочи минимума. Петата цифра в НКПД също посочва минимума. Какво означава "занижено"? Всички изисквания за минимум са спазени!
Никой не задължава работодателя да наема служители по критерии над минималните. Той има право да завиши изискванията си. Правото, обаче, не означава задължение.
Какво ще стане, ако при минимални изисквания за образователна степен "средно образование" според НКИД, Вие заложите "магистър" и във връзка с това отхвърлите кандидат - бакалавър? Особено ако този кандидат си няма друга работа и подаде оплакване в Българския Хелзинкски комитет? Като онази кърмачка, дето държала да кърми именно във фоайето на мола?
#2 | 26.03.2015, 10:09
Публикации: 12 / 1
 ХХХХХ, много точно сте го казали. Това ме притеснява и мен. Залагането на по-висока степен от тази по класификатор да не ни доведе до ситуация да се разправяме за глупости с други институции.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група