НАП проверява 250 фирми за фиктивна складова наличност и укрити обороти

25.03.2015, 22:56 9283 0

25.03.2015, 22:56
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Компаниите работят в цялата страна, търгуват със захар и захарни изделия, горива, напитки, плодове и зеленчуци.

250 фирми в цялата страна ще бъдат проверени заради това, че отчитат складова наличност на стоки на обща стойност близо 30 млн. лв. Компаниите работят в цялата страна, търгуват със захар и захарни изделия, горива, напитки, плодове и зеленчуци. По счетоводни данни за тези фирми в складовете им би следвало да се съхраняват стоки на обща стойност 30 млн. лв., но по оценки на НАП по-голямата част от тях са продадени без документи.

Ревизорите на НАП работят по разкриването на типична схема за избягване на облагане, при която покупката на стоки се извършва при спазване на данъчните изисквания – с издаване на фактура, но следващата препродажба става без документи, т.е без да се отчете оборотът.

През миналата година около 300 фирми са били ревизирани заради подозрителни стокови наличности. В над 90% от случаите стоките не са били открити, като на нарушителите са съставени актове за над 15 млн. лв. От НАП констатират също, че рисковите фирми периодично „изписват“ стоките, издавайки фактури на несъществуващи дружества или на фирми, които дори не подозират, че са станали купувачи.

Този опит за злоупотреба обаче се открива лесно, тъй като НАП разполага с компютърна система, която следи издаването и получаването на всяка една ДДС фактура в страната. Системата автоматично генерира и списъци от търговци, чиито документи не са осчетоводени от техните получатели.

От НАП уточняват, че ако в хода на проверките се установи, че стоките не са налични, ще бъдат възложени ревизии, с които да се обложат недекларираните приходи, заедно с изтеклите лихви. В случаите на избягване на облагане в особено големи размери, данните ще бъдат предадени в Прокуратурата, за започване на наказателно преследване.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група