Десетки организации са против лобисткия законопроект на адвокатите (видео)

24.03.2015, 04:02 6957 0

24.03.2015, 04:02
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
В обща декларация Асоциация на специализираните счетоводни предприятия, КТ "Подкрепа", Национален съюз на юрисконсултите, Нотариална камара на Р. България, Българска фасилити мениджмънт асоциация, Камара на частните съдебни изпълнители, Национално сдружение за недвижими имоти и Сдружение "Брокери на имоти" се обединиха против монополизирането на консултантските и административните услуги в полза на адвокатите. Снимка БТА.

В декларацията организациите определят законопроекта за изменение в Закона за адвокатурата от категорията на т.н. "Златни законопроекти", т.е. такива, които са лобистки, без обществена необходимост от тях и са насочени единствено към удовлетворяване на частни, корпоративни интереси.

Организациите предлагат законопроектът да бъде оттеглен предвид това, че много от предложените текстове, противоречат на Конституцията и други основополагащи държавността нормативни актове. Декларацията е изпратена до председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, премиера г-н Бойко Борисов и шефовете на правната, вътрешната и регионалната комисии в парламента г-н Данаил Кирилов, г-н Атанас Атанасов и г-н Найден Зеленогорски, както и на председателите на парламентарни групи. Декларацията може да свалите от тук.

Отделни негативни становища по скандалния законопроект изразиха и редица други организации - КРИБ, Българска стопанска камара, АИКБ, КНСБ, БТПП, Български хелзинкски комитет, Български център по нестопанско право, Институт за пазарна икономика и други.

В свое заседание членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество единодушно не подкрепят въпросния законопроект. Освен гореспоменатите и Министерство на финансите не подкрепя законопроекта. Министерството също е представило свое становище. С протокола на тристранката, изразените мнения и взетите решения, можете да се запознаете от тук.

Видео от пресконференция, организирана съвместно между Асоциацията на специализираните счетоводни предприяти, Национален съюз на юристконсултите и Нотариална камара може да видите тук. От страна на Асоциацията на специализираните счетоводни предприяти изказвания направиха:
  • Г-жа Мадлена Леви, председател на УС на АССП (изказването започва от 29-та минута)
  • Г-жа Катя Крънчева, член на АССП (изказването започва от 35-та минута)

Припомняме, че дори депутатите вносители на законопроекта  имат резерви към него. Осемте депутати, вносители на скандалния законопроект, нито са го чели, нито са убедени, че инициативата им ще мине.

Също така Комисията за защита на конкуренцията образува производство за оценка на съответствието с правилата на конкуренцията на законопроекта за изменение на Закона за адвокатурата. Производството е образувано по сигнал на Българска стопанска камара.

Обосновано може да се очаква предлаганите законодателни промени да доведат до допълнителни разходи за бизнеса и за гражданите, както и за бюджетния сектор, не на последно място и до рискове за приходната част на бюджета, при евентуално негативно въздействие на промените върху редица други свободни професии.


Всичко по темата:
Адвокати заплашват със стачка, ако парламентът не приеме техен лобистки закон
КЗК отсече: Проектозаконът за адвокатурата е вреден за свободната конкуренция
Десетки организации са против лобисткия законопроект на адвокатите (видео)
КЗК образува производство по готвените лобистки промeни в Закона за адвокатурата
Дори депутатите, вносители на Закона за адвокатурата имат резерви към него
Среща с депутатите в НС по спорния законопроект за адвокатурата
БСК: Проектът за промени в Закона за адвокатурата е лобистки!
АССП за права на счетоводителите и срещу лобисткия проектозакон за адвокатурата
Адвокатите отговориха на счетоводителите по спорния законопроект
Глоби за всеки, който консултира, регистрира, подава заявления, но не е адвокат
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група