Доходи от източници в чужбина

24.02.2015, 11:44 8876 4

24.02.2015, 11:44
Публикации: 149 / 36
Здравейте,

някой може ли да ме насочи къде да прочета какво се разбира под "доходи от източници в чужбина" в т.3 - в част III - в раздела данни за юридическото лице на дан. дек. по чл. 92.
Леко се обрках, казаха ми че това били доходите за които се удържа данък при източника, но то такъв данък се удържа за суми, които ние плащаме, а така формирани доходи ОТ, се подрабира за суми, които ние получаваме, та малко явно се обърках.
Някакъв жокер някой да ми даде?
#1 | 26.02.2015, 09:57
Публикации: 149 / 36
Никой ли не се е ровил за тази точка  :noexpression:
#2 | 26.02.2015, 11:29
Публикации: 6403 / 1129
Караме по интуиция :smile1:, ама ето и малко законов текст:
Скрит текст :
#3 | 27.02.2015, 11:55
Публикации: 149 / 36
Здравей,

благодаря ти за отговора, и аз мисля че би трябвало да значи това, но, това но...
много ме бърка начина, по който е формирана точката - "Получени доходи от източници в чужбина".
Аз го разбирам като, опция за деклариране на получени от нас доходи от източни в чужбина, а тези законови текстове, касаят за платени от нас доходи.
Или може би отговора е много прост, а аз търся под вола теле - имаш предвит че тези доходи касаят парични транзакции и в двете посоки. - че всъщност аз до декларирам, само ако съм получил някой от тези доходи от чужбина.
Може би сега разбрах.
#4 | 08.01.2016, 22:02
Публикации: 1 / 0
Здравейте,
Имам онлайн магазин в Интернет платформа за "арт и хендмейд" (Etsy.com), плащанията за продажбите от който са посредством PayPal, откритата там сметка е обвързана с лична дебитна карта, т.е. издадена на частно (физическо) лице. Осигурявана съм от работодател и дейността на онлайн търговията е с характер на хоби, възнамерявам да поддържам магазина докато има интерес, затова не искам да откривам фирма или да се обвързвам с административни или друг вид задължения. Интересува ме мога ли да обявя дохода от тази си дейност по чл. 26 от ЗДДФЛ, ал.1-7, а именно:
"Облагаем доход Чл. 26. (1) Облагаемият доход от стопанска дейност като едноличен търговец е формираната по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане данъчна печалба, включваща и финансовия резултат от прехвърляне на предприятието на едноличния търговец без заличаване на едноличния търговец от търговския регистър.
...
(7) (Предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) По реда на ал. 1 - 6 се облагат и доходите от стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на Търговския закон, но не е регистрирано като едноличен търговец." - защото - цитирам от статия в economix.bg: "Според многобройни указания на НАП дори лицето да няма търговска регистрация като едноличен търговец при извършване на някои от сделките, изброени в чл. 1 на Търговския закон по занятие, ще притежава качеството на търговец и доходите му от тази стопанска дейност съгласно чл. 26, ал. 1-7 от ЗДДФЛ ще подлежат на облагане по реда за облагане на доходите от стопанска дейност на едноличен търговец." И ако да - вмествам ли се в 40-процентното облекчение, предвидено за разход: "Физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон (т.е. лицата, които не са длъжни да водят делата си по търговски начин), могат да намалят облагаемият си доход от стопанска дейност по следния начин:
...
- с 40 % за:
...
б) авторски и лицензионни възнаграждения, включително за доходи от продажба на изобретения, произведения на науката, културата и изкуството от техните автори, както и за възнаграждения за изпълнения на артисти-изпълнители. Във връзка с чл. 195 от Закона за корпоративното подоходно облагане, когато юридическите лица, независимо дали извършват стопанска дейност, начисляват на чуждестранни юридически лица авторски и лицензионни възнаграждения, и те не са реализирани чрез място на стопанска дейност в страната, данъкът, удържан при източника, е окончателен (виж за окончателните данъци в статията за ЗКПО). Размерът на този данък е 10%;
в) доходи от упражняване на занаят, които не се облагат с патентен данък по реда на Закона за местните данъци и такси."
Ще съм благодарна на отговор, тъй като дотук, след консултация с няколко счетоводители, бях посъветвана единствено да регистрирам фирма (ООД или ЕООД) или да се регистрирам като свободна професия, което не ме устройва по никакъв начин.

Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група