БСП внесе Закон за тълкуване на ... закон

27.01.2015, 23:32 6166 0

27.01.2015, 23:32
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
БСП внесе проект за Закон за тълкуване на чл. 22б от Закона за данъка върху доходите на физическите лица в Народното събрание.

Това е същият този член, според който работещите бедни сега щяха да могат да си връщат платения от тях данък през 2014 година.

Оказа се, че заради гласуваните текстове на БСП през 2013 година, почти никой работещ беден няма да може си върне данък за 2014г, както коментирахме тук. От НАП са категорични, че не тълкуват разширително нормативните текстове за ползване на облекчението, тъй като такива са законовите формулировки.

Комичното е, че същите тези текстове на член 22б от ЗДДФЛ, бяха предложени от БСП и гласувани и приети от депутатите на БСП, ДПС и Атака в 42-рото Народно събрание. В края на миналата година този член бе отменен, но той важи за доходите, получени през 2014 г., за които може да се поиска връщане на данъка, като се подаде специална декларация.

Сега БСП предлага Закон за тълкуване на закона в смисъл, че правото на връщане се отнася само до доходи по смисъла на чл. 25 от закона. В тези доходи да не се включват необлагаеми доходи по чл. 13 от закона, както и всички допълнителни приходи за физическите лица като лихви и/или обезщетения и неустойки, които са резултат от забава в плащанията или произтичат от начина на плащане.

С проекта на Закона за тълкуването на чл. 22б от Закона за данъка върху доходите на физическите лица може да се запознаете от тук.

По този повод вестник Сега написа:

Сега пък БСП реши да "тълкува" - по думите на Михаил Миков, собствения си закон, с който въведе жалкото подобие на данъчно облекчение за работещите бедни. С "тълкуването" социалистите щели да се поправят и да разширят кръга на правоимащите, който така коварно смачкаха преди година. Но това е признание, че като управляващи са приели закон от вида "въздух под налягане", а сега като опозиция се напъват да го пълнят със съдържание.

Ако приемем, че ги водят искрено добри намерения, излиза, че реотаните на юристи и финансисти в столетницата и в кабинета "Орешарски" са загрявали 13 месеца, преди да включат, че данъчното облекчение е опашата лъжа. По-скоро обаче "покаянието" е обикновено лицемерие. Още при приемането на закона беше кристално ясно, че той е бутафорен, че малцина ще получат истински данъчен реверанс и че БСП пак се вихри в жанра "демагогия". Бисер в същия жанр е и името на тълкувателния закон, с който връщането на данъка върху доходите за работещите на минимална заплата би могло да се случи за повече хора - "закон за единия хляб". Кръстникът е Михаил Миков и не може да се отрече, че названието е "в десятката".
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група