Документи за данъчна проверка

01.10.2014, 19:33 17339 7

01.10.2014, 19:33
Публикации: 57 / 3
Извършва се данъчна проверка , т.н. ПУФО / проверка за установяване на факти и обстоятелства/. В хода на  проверката ни  е връчено ИПДПОЗЛ с което са изискани съответни документи и справки за целите на проверката. Срока за представяне на документите по Искането е 14 дена от дата на връчването му.
Въпросните документи са представени преди изтичане на посочения в Искането срок. Една част от документите са представени лично на инспектора,без да са входирани в деловодството на НАП, друга са изпратени на посочения от него служебен ел.адрес без да е ползван ел.подпис .
Така представените документи за проверката могат ли да бъдат приети за редовно представени и същите да имат доказателствена сила ?
  Поне за сега няма претенции от страна на инспектора, но ако възникнат по какъв начин ние можем да докажем че всички документи поискането са представени, вкл. и че е спазен 14 дневния срок, за да се избегнат проблеми и съставяне на АУАН.
Аналогично на горното на какво основание инспектора би оспорил нашите действия или бездействия след като не може да докаже противното . 
#1 | 01.10.2014, 19:40
Публикации: 11932 / 2174
Миналия месец със същите действия или "бездействия" представихме по проверка документи без да са входирани и това по никакъв начин не попречи на проверката и произтичащите от нея констатации , за които си беше издаден протокол.
По принцип обаче след като тези документи не са входирани няма на практика никакво доказателство, че са предадени.
" Аналогично на горното на какво основание инспектора би оспорил нашите действия или бездействия след като не може да докаже противното "

След като няма входящ номер на практика инспекторът не е получил никакви документи, нали де факто ? И няма какво да доказва - просто би твърдял, че не е получавал нищо .И няма доказателства за противното.  :smile1:
#2 | 01.10.2014, 20:17
Публикации: 57 / 3
До сега не сме входирали документи, по предишни проверки било то свързани със възстановяване на ДДС, по насрещни проверки и др. оперативни проверки извършвани от НАП и по точно в провинционалните офиси на НАП наречени ИРМ-та, т.е. изнесено работно място. Дори без проблем сме представяли документи след изтичане на указания от инспектора срок, случвало се е да са ни искани документи без писмено Искане, а по телефона или на ел.адрес.
Представяли сме документи дори по колеги на инспектора извършващ проверката, поне така е в провинцията.
#3 | 01.10.2014, 20:26
Публикации: 11932 / 2174
Останах с впечатление , че това " невходиране " нещо те притеснява - неслучайно казах, че не входираме и няма проблеми, но при нужда да се докаже предаването на тези документи наистина няма налице документ за това.....
#4 | 02.10.2014, 09:07
Публикации: 232 / 5
За изминалите 2 години сме имали редица данъчни проверки за възстановяване на ДДС, както и ревизия, а можеби 1 или 2 пъти сме входирали документите и то входящият номер не е издаван от деловодството, а от ревизорът. Никога не сме имали проблем, дори част от документите сме пращали сканирани директно на мейла на данъчният инспектор, който си разпечатва мейла и го прилага към документацията. :wink1:
#5 | 02.10.2014, 12:00
Публикации: 57 / 3
Защо продължавам да чепкам този въпрос с входирането на документи. Ами защото преди две години, във връзка с извършване на насрещна проверка на фирмата ни в качеството им на доставчик, следваше да се представят документи за доказване наличието на доставка към наш клиент. Документите за проверката ни бяха изискани от инспектора по приходите по телефона, което е обичайна практика, т.е. нямаше писмено искане, въпреки, че в разп. на чл.37 от ДОПК изрично е посочено как се събират доказателства - служебно чрез връчване на писмено искане подписано , подпечатано и поставен служ. изх. номер . Под този номер представените от нас документи са завеждат в деловодството на НАП, като същите следва да са придружени с подробен опис на същите. Документите от наша страна бяха представени чрез изпращането им с куриерска пратка. Куриера не ги оставя в деловодството на НАП за да могат да бъдат входирани и по служебен път да стигнат до инспектора извършващ проверката, а ги предал срещу подпис на  друг инспектор работещ в неговата  стаята, тъй като нашия човек бил в дългосрочен отпуск. След завръщането си въпросния инспектор твърди че няма представени от нас документи, колегата му освободил нашата пратка беше получил амнезия по въпроса. И се оказа в един момент че тъй като сроковете на проверката били изтекли, инспектора следвало да състави по най- бързия начин протокол и да го изпрати на колегите си. Не зависимо че изпратихме отново заверени копия на документите, инспектора беше оформил протокола си с отрицателен отговор т.е. понеже не са представени първични счетоводни документи и регистри нямало безспорни доказателства за наличието на доставки от наша страна. Последиците от гореизложеното:
- непризнат дан. кредит по наши фактури в хода на извършваната ревизия  на клиента ни .
-загуба на доверие и бизнес отношения
 и т.н. и т.н.
Истината все пак възтържествува но чак в хода на съдебно обжалване на РА от страна на нашия клиент, където съда прие наличието на доказана доставка от наша страна, и данъчният кредит по нашите фактури беше признат.
#6 | 02.10.2014, 13:26
Публикации: 11932 / 2174
Истината е, че трябва да правим всичко , както си му е реда , защото не се знае кога какво ще ни изненада.........

това, което описваш е поредният пример на това до къде може да стигне една проверка, целяща да намери под вола теле на всяка цена .
#7 | 02.10.2014, 13:47
Публикации: 674 / 25
Правите един опис на представените документи в 2 екземпляра и ги давате в деловодството.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група