Стаж при работа в Германия

23.09.2014, 12:03 7794 4

23.09.2014, 12:03
Публикации: 25 / 1
Здравейте!
 Синът ми ще почва работа в Германия на ТД. Интересува ме какво трябва да се направи, че да се признае този стаж в България. Трябва ли да се вадят някакви документи от НОИ, НАП или друга служба в България или трябва да се изисква някакъв документ от немския работодател?
 Какъв е реда за прекъсване на здравното осигуряване в България? Ако има значение ТД е постоянен с 6 месеца пробен период.
 Предпочитам конкретен отговор, но ще се радвам и на насочване към нормативите, които уреждат подобни ситуации.
 Междувременно започвам да се ровя в ЗЗО и КСО.
Предварително благодаря на всички, които ще ми обърнат внимание.
#2 | 23.09.2014, 13:42
Публикации: 25 / 1
Може би не съм задала въпроса като трябва. Интересувам се от реда за признаване на трудов стаж, придобит в Германия, за бъдещо пенсиониране, болнични, обезщетения и т.н. в България. И по-точно какво трябва да направи предварително преди сключване на договора или малко след това. И кой трябва да го направи - работникът или работодателя? Или /както разбирам/ документът, удостоверяващ стажа в Германия, ще бъде издаден впоследствие след приключване на договора при поискване от работника?

Относно здравното - синът ми е в Германия от м.10.2013. Тъй като до края на 2013 оставаха по-малко от 183 дни, то преди заминаването не е подал декларация за спиране на здравното осигуряване. По план трябваше да завърши един курс на обучение и да се върне до м.06.2014 /пак под 183 дни/, но нещата се проточиха... и продължихме да внасяме по 16,80 до м. август вкл.  Сега му предлагат работа и вероятно ще остане до м.3.2015. Със всичките осигуровки. Не, че съм за 6*16,80, но с удоволствие бих ги спестила. 
От това, което прочетох, разбрах, че тези, които са длъжни сами да се осигуряват за здраве и напускат страната за повече от 183 дни подават декларация за спиране на ЗО, а като се върнат трябва да внесат ЗС още 6 месеца за да се водят здравноосигурени. Не ми е ясно това само за тези дето сами се осигуряват ли се отнася или и за тези, които са здравноосигурени в чужбина по силата на трудов договор? В посочените разяснения прочетох, че когато има трудов договор в ЕС, си взема от там документ, носи го в НАП и оправят здравноосигурителния статус. А до представянето на този документ се води с прекъснати права. Така ли е?
#3 | 23.09.2014, 13:52
Публикации: 11932 / 2174
"Или /както разбирам/ документът, удостоверяващ стажа в Германия, ще бъде издаден впоследствие след приключване на договора при поискване от работника?"


Точно така, няма как да има документ за придобит стаж преди полагането на труда за него.

"Не ми е ясно това само за тези дето сами се осигуряват ли се отнася или и за тези, които са здравноосигурени в чужбина по силата на трудов договор?"

Отнася се за всички, които живеят в чужбина за повече от 183 дни.

"В посочените разяснения прочетох, че когато има трудов договор в ЕС, си взема от там документ, носи го в НАП и оправят здравноосигурителни я статус. А до представянето на този документ се води с прекъснати права. Така ли е?"

Вероятно да.
#4 | 23.09.2014, 14:01
Публикации: 25 / 1
Благодаря
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група