Световната банка: Светът се сблъсква с глобална криза в заетостта

09.09.2014, 21:06 6866 0

09.09.2014, 21:06
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Светът се сблъсква с глобална криза в заетостта, която застрашава перспективите за икономическия ръст, предупреди Световната банка, според която ситуацията не може да бъде подобрена с вълшебна пръчица, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

Докладът на Световната банка бе публикуван във връзка със срещата на министрите, отговарящи за заетостта, на страните от Г-20 в Австралия. В него се посочва, че за да се отговори на увеличението на населението, трябва да бъдат създадени 600 милиона допълнителни работни места.

Според доклада, съставен съвместно с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, над 100 милиона души са безработни в страните от Г-20, а 447 милиона заети работят за заплата под 2 долара на ден.

Наджъл Туос, ръководител на изследването коментира:
Има малко съмнения за наличието на глобална криза в заетостта. Както ясно показва това изследване, налице е недостиг на работни места и на такива с висока квалификация.




Освен това, според доклада, неравенството в заплащането и доходите се задълбочава в много от страните в Г-20, въпреки напредъка на някои развиващи се държави, като Бразилия и Република Южна Африка.

Като цяло създаването на заетост се управлява по-добре в развиващите се страни, отколкото в развитите, благодарение на Китай и Бразилия, но перспективите не са радостни, каза Туос и добави:
Перспективите са мрачни. На хоризонта има сериозни предизвикателства.

Независимо от позитивните знаци за възстановяването на световната икономика през последните 12 месеца, Световната банка предвижда, че глобалният икономически растеж ще се забави. Това неминуемо ще се отрази в глобален аспект и на пазара на труда.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група