Масирани проверки по границите - тройно сито спира контрабандата

09.09.2014, 00:01 6252 0

09.09.2014, 00:01
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Близо 750 митничари са мобилизирани в битката за по-висок акциз. Те работят в момента без почивен ден. За това съобщава в. Стандарт.

Спешните мерки, целят събирането на повече приходи от внос на акцизни стоки - горива, алкохол и цигари, както и да се пресече контрабандата. Офанзивата е заради зейналата дупка в бюджета. Данните за август сочат, че в бюджета има 617 млн. лв. по-малко от планираните приходи от акцизи, мито и ДДС.

Масираните проверки текат вече втора седмица. Влизащите у нас камиони минават през кантар, физически контрол и рентген.

Само на Кулата работят 4 митнически смени по 12 души, 6 оперативни служители и 3 мобилни екипа, които правят проверки по вътрешните пътища. В пълен синхрон действат митничари, служители на Гранична полиция и на НАП. До минимум са намалени отпуските и почивките. На практика контролът на превозните средства на граничния пункт е троен.

Бум на заловените цигари от Турция отчитат в Агенция "Митници". През последните дни са спрени два опита за нелегален внос на папироси през Капитан Андреево и ГКПП-Лесово. Последният случай е от събота, когато са спипани 168 700 къса цигари без бандерол. Цигарите са открити укрити в тайници на различни превозни средства, както и в багажа на пътници. Доказателство за офанзивата напоследък е и официалната митническа ставка за заловените количества цигари на Капитан Андреево.

Контрабандата на горива е скочила до около 30 на сто, сочат последните анализи на Агенция "Митници". Количествата, излезли от данъчните складове, били с една трета по-малко от продажбите на дребно, засечени от данъчните от Националната агенция за приходи.

Отделно са се засилили измамите с неправомерно използване на газьол за отопление. При последните две операции на митнически екипи в началото на септември са установени измами за 901 тона оцветен в червено газьол. Митничарите установили, че дружествата в Пещера и Перущица ощетили бюджета с 506 000 лв. акциз, твърдят експерти.

35 мобилни екипа обикалят страната и правят внезапни проверки на пътя за митнически нарушения. Те са съсредоточени предимно след големите митници като Капитан Андреево и Кулата, Варна и Бургас. Мобилните екипи проверяват в реално време крайната дестинация на доставките и дали горивата се използват по предназначение.

В последно време скочили случаите, в които се използват схеми с "кухи фирми", които се използвали за източване на ДДС.

Специализираната информационна система за акцизи (БАЦИС) отново влиза в действие. Предишното ръководство на митниците не платило софтуерните лицензи, но сегашното се е погрижило за правата върху програмата. Системата създава досиета на големите икономически обекти, като дава възможност да се анализират в реално време действията им. Функционирането й до преди месец е било занемарено до степен да не се осъвременяват данните в нея, съобщава в. Стандарт.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група