НАП разкри 20 млн. лева укрити данъци от 850 души

02.09.2014, 20:55 4207 0

02.09.2014, 20:55
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Данъци в размер 20 млн. лева са укрили 850 души, които са проверени от Националната агенция за приходите в периода от януари до юни, съобщиха от приходната агенция. Ако сумите по тях не бъдат платени в двуседмичен срок, дълговете ще бъдат събирани принудително.

Над 80% от всички ревизии на физически лица се извършват, за да се установи съответствието между имущество и доходи. Най-често срещани са случаите, в които имуществото като имоти, автомобили и лични вещи, са на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години, допълват от приходната агенция.

Общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за първите шест месеца на годината е 33 млн. лева. При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като яхти, битова техника, скъпи бижута и други.

Всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.

в. Банкер
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група