НЕК и ЕСО са увеличили двойно разходи, влизащи в цената на тока

29.08.2014, 13:16 5606 0

29.08.2014, 13:16
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Става въпрос за разходите за балансиране на енергийната система, които влизат в цената на тока.

Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) са увеличили двойно разходите за балансиране на енергийната система, които влизат в цената на тока, коментира в. Труд.

Това показват данни, представени от доставчика на ток в Южна България - ЕВН, според когото няма основание за увеличението.

"Имаме съмнения, че действията на държавните дружества са незаконни, изпратили сме сигнал и жалба в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране", каза Йорг Золфелнер, шеф на ЕВН за България.

Според компанията в Южна България увеличението се случва по следния начин: НЕК нулира прогнозните количества ток, дадени от производителите на зелена енергия и от топлофикациите и реалното използване на ел.енергията от тези източници попада в графата "дисбаланс", което увеличава стойността й.

По този начин компанията е прибрала 2,56 млн. лв. вместо 1,64 млн. за два месеца и половина. Засечен е и производител, който през нощта продава ток на цена от почти 2000 лева за мегаватчас (при средна цена около 160 лв.) с мотива, че има липса на ток.

През нощта обаче винаги има излишък, а не недостиг на ток. От НЕК не отговаряха на телефоните си за коментар.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група