НАП София постави под наблюдение 3600 фирми по съмнения за скрити обороти

18.08.2014, 13:33 7741 1

18.08.2014, 13:33
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
3600 фирми в София са получили писма от НАП, че фискалните им устройства и дейността им са поставени под наблюдение заради значително по-нисък от обичайния оборот. Това обявиха от Националната агенция за приходите. Сред тях са търговци на хранителни и промишлени стоки, заведения и ресторанти, медицински практики, паркинги, фризьори и козметици.

Причината е, че инспекторите са се натъквали на "парадоксални" ситуации, като например заведение в центъра на София с над 70 места, в което работят 5 души персонал, а среднодневният му оборот за последните 5 месеца е по 60 лв.

Засичането на оборотите им е извършено дистанционно с помощта специализиран софтуер. Благодарение на него данъчните имат възможността да анализират постъпващата информация и да виждат при кои търговци има значително отклонение от средните обороти на съпоставими с тях бизнеси.

НАП предупреждава, че изпратените писма са първата, при това партньорска стъпка към собствениците на тези обекти, за да започнат те да отчитат реални обороти. Освен това, че ако ниските обороти продължават и няма икономически и пазарни причини за това, търговците ще бъдат проверени, включително на принципа "таен клиент", при която инспекторите извършват покупка, за да установят дали за всяка продажба се издава касова бележка.

При селекцията на рискови фирми от НАП използват данни не само за оборотите, но и такива за дълги периоди без продажби и концентрирането им в края на деня или месеца.

От НАП напомнят, че софтуерът за дистанционна връзка на всеки касов апарат в страната със сървърите на НАП следи издаването на над 400 милиона касови бележки всеки месец. Към момента активните касови апарати в България са близо 400 000. Само в София за това, дали се издават касови бележки, следят 1600 ревизори. Броят им бе увеличен значително преди месец, тъй като специализираният данъчен софтуер регистрира спад на оборотите при определена група търговци след 17:30 ч. в делничните и почивните дни, когато търговците очакват, че рискът от проверки е по-малък.
#1 | 18.08.2014, 13:38
Публикации: 5497 / 371
В един магазин в мола влиза мъж. Разглежда и пита:
- Извинете, а тези високи токчета по 120 лева дали се търсят?
- Разбира се! Имате прекрасен вкус! Като тези продаваме по 20 чифта на ден!
- Странно. А този костюм за 680 лева?
- Също е много добро качество! Страшно много се търси!
- Странно. А тези ризи по 150 лева?
- Извинете, но защо все казвате “странно”, та “странно”?
- В отчета ви за деня до НАП, касовият апарат отчита 50 лева средно на ден!

 :wink1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група