Данъчните следят денонощно 3600 фирми

02.08.2014, 11:19 4459 0

02.08.2014, 11:19
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Агенти на НАП ще проверяват поне месец обекти в София.

Денонощно следене на оборотите на 3600 софийски фирми започнаха данъчните, съобщава в. „Преса“. Агенти на Националната агенция за приходите ще проверяват зорко поне месец търговските обекти в града, след като засекли, че правят дневни обороти около 100 лева, или в пъти по-ниски спрямо отчетените от съседите им по офиси и магазини.

От няколко дни стоматолози, салони за красота, заведения, магазини за хранителни стоки, алкохол и облекла са уведомени, че са минали на денонощен режим на следене.

За целта НАП е изпратила писма на фирмите, с които ги предупреждава, че касовият им апарат и търговската им дейност са поставени под постоянно наблюдение.

Това означава, че системата ще следи всяка тяхна продажба, включително дълги периоди без отчитане на оборот, концентрации в определени часове или дни. След като мине известно време, бирниците ще направят пълна ревизия на компаниите. В писмата дори е уточнено, че може да бъдат пуснати тайни клиенти, за да се провери дали се издават фискални бонове.

Пример за попаднала под обстрел фирма е заведение в центъра на София с 60 места, което има 5 души персонал.

Отчетеният дневен оборот е 100 лв. Според агентите това е невъзможно, защото излиза, че средно дневно седящо место трябва да генерира едва по 1,66 лв. оборот.

Данъчните се похвалиха, че онлайн системата им за проверка жъне големи успехи. Преди въвеждането й през 2012 г. в 30 на сто от случаите, които данъчните са проверявали, е имало констатирани нарушения.

Сега след анализ от 70 хил. проверки годишно данъчните залавят проблеми в 90 на сто.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група