ЗДДС

28.07.2014, 21:03 4173 2

28.07.2014, 21:03
Публикации: 56 / 1
Здравейте,

Имаме доставчик, Малтийска фирма, която при доставка изпраща стоката от Полша и тя пристига на територията на България. Същата стока след това се продава на Английска фирма. Искам да попитам:

ВОП ли е тази ситуация?
Трябва ли да създам Протокол и по кой член от ЗДДС?
Каква трябва да бъде ставката 0 или 20 %?
В кои колони трябва да отразя сделката в Дневниците?
Какво основание трябва да се напише във фактурата, за сделка, която реално е ВОД за нас.
В кои колони трябва да участва фактурата в Дневниците?
Съставя ли се някакъв Протокол?

Надявам се да съм формулирал въпроса правилно.
#1 | 29.07.2014, 07:32
Публикации: 6403 / 1129
Така както сте описали ситуацията, а именно получавате стока от държава членка и след това я продавате в друга държана членка, имате първо ВОП и после ВОД.

ВОП е придобиването на стоки от друга държава от ЕС, като доставчикът е регистрирани за ДДС и стоката задължително се транспортира от една държава членка на ЕС до другата).
ВОП е близък до вноса по това, че стоките пристигат на територията на България. За разлика обаче от вноса, където има митнически контрол и ДДС се заплаща на Агенция Митници, при ВОП няма митнически контрол и по принцип няма ефективно плащане на ДДС. Получателят при ВОП е длъжен да си самоначисли 20% ДДС, като ако същевременно има право на данъчен кредит, то не би имало какъвто и да било нетен данъчен ефект.
Трябва да се внимава при отчитането на ВОП, за да не изпускат установените срокове за самоначисляване и деклариране на ДДС.
Данъчно събитие и изискуемост на данъка при вътреобщностно придобиване
Скрит текст :
Придобиването на стоки на територията на страната от доставчик, регистриран за целите на ДДС в друга държава членка на ЕС, подлежи на деклариране в отчетните регистри и справката-декларация по ЗДДС.
  По повод осъществените вътреобщностни придобивания, регистрираното по ЗДДС  лице, получател по доставката, издава протокол съгласно чл. 117 от ЗДДС. Протокол съгласно чл. 117 от ЗДДС се издава не по-късно от 15 дни от датата, на която данъкът е станал изискуем.
Данъкът при вътреобщностното придобиване става изискуем на 15-ия ден на месеца, следващ месеца, през който е възникнало данъчното събитие. Ако фактура е издадена преди 15-ия ден на месеца, следващ месеца, през който е настъпило данъчното събитие, данъкът става изискуем на датата на издаване на фактурата, но само в случаите когато фактурата касае осъществена вътреобщностна сделка, а не направено авансово плащане.
Регистрираното по ЗДДС лице е длъжно да отрази протокола по чл. 117 от ЗДДС, съставен по повод осъществено вътреобщностно придобиване в дневника за продажбите за данъчния период, през който е издаден и в дневника за покупки най-късно до дванадесетия  данъчен период, следващ данъчния период на издаване на протокола.
Съгласно разпоредбите на чл. 84 от ЗДДС, данъкът по вътребщностно придобиване е изискуем от лицето, което извършва придобиването. В тази връзка протоколът издаден в случаите на чл. 84 от ЗДДС се включва в дневник продажби с код на документ (09), а данъчната основа и размерът на начисления данък се отразяват както следва:
колона 13 – Данъчна основа на вътреобщностните придобивания /ВОП/
колона 15 – Начислен ДДС за ВОП и за получени доставки по чл. 82, ал. 2 – 5 ЗДДС

ВОД е доставката на стоки от една държава от ЕС до друга, когато както доставчикът, така и получателят са регистрирани за ДДС цели в съответните държави членки и стоката задължително се транспортира от една държава членка на ЕС до другата.
ВОД е близък до износа по това, че стоките напускат територията на България и че не се начислява ДДС (тъй като е облагаем с нулева ставка), а данъкът е изискуем от получателя. От друга страна, тъй като България е част от митническата територия на ЕС, при ВОД стоките не минават митническо деклариране и проверка.
Съществува обаче специална система, целяща проследяването на транзакциите между държавите – членки на ЕС, наречена VIES (система за обмяна на информация за ДДС). Информация за извършените ВОД и услуги с място на изпълнение на територията на друга държава от ЕС се подава в системата VIES (чрез подаване на VIES декларация от доставчика) и при необходимост се сравнява с изпратената информация за ВОП и получени услуги от контрагентите от ЕС.
Трябва да се набавят определен набор от документи (транспортни и др.), доказващи извършения ВОД и съответно основанието за неначисляване на ДДС. В противен случай ако при данъчна проверка липсват необходимите документи, доказващи ВОД, при ревизия може да се начисли 20% ДДС и съответните санкции.
Скрит текст :
Регистрираното лице е длъжно да отрази издадените данъчни документи във връзка с вътреобщностна доставка в дневника за продажбите за данъчния период, през който данъкът за доставката е станал изискуем, като впише данъчната основа по издадена фактура както следва:
Колона 20 - Данъчна основа на ВОД /вътреобщностни доставки/

/Обобщено от материал на Пламен Донев, цитирана нормативна уредба и Указание на НАП/
#2 | 29.07.2014, 22:11
Публикации: 56 / 1
Страхотен отговор. Благодаря!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група