Непаричен доход на физическо лице - осигуровки и данъци - въпрос

23.04.2014, 16:48 5358 4

23.04.2014, 16:48
Публикации: 185 / 18
Здравейте,колеги.
Имам следния казус - физическо лице ще бъде рекламно лице в кампания за определена стока на фирмата. Фирмата ще му плати чрез предоставяне на рекламираната стока. Престацията ще бъде в натура.

Въпросите ми  са следните:
1. Тази престация какъв характер има - сделка или възнаграждение на физическо лице и на какво основание от кой закон мога да определя този характер?
2. Ако е сделка - начислявам ли ДДС /фирмата е регистрирана по ЗДДС/?
3. Ако е възнаграждение на физическо лице - начислявам ли осигуровки и данък върху доходите на физическото лице и върху каква сума / стойността на стоката ще надхвърли максималния месечен осигурителен доход за страната/?
4. Какво правя с декларирането на данните за тази престация?

Моля за вашето съдействие. Благодаря ви.
#1 | 23.04.2014, 18:54
Публикации: 6403 / 1129
Зависи как е оформен договора между фирмата и лицето.
По кой закон, по кой член?... Дайте малко повече информация.
#2 | 24.04.2014, 14:47
Публикации: 185 / 18
Здравейте отново, колеги.
Договорът не е по Кодекса на труда, остава само ЗЗД. Кръстен е договор за сътрудничество, но по същество е договор за реклама -  за наемане на рекламно лице на рекламна кампания за определена марка стока, която сега въвеждаме на пазара в България. Това е което знам в момента.
#3 | 24.04.2014, 16:41
Публикации: 6403 / 1129
Здравейте,
При такъв договор страните се задължават да извършат в свой и общ интерес определена дейност, като всяка от страните работи от свое име и за своя сметка за постигане на дефинираната цел. В този смисъл ги няма класическите възложител и изпълнител.
Физическото лице ще получи нещо като доход от съвместната дейност, а не възнаграждение. Т.е. това няма да е доход по извънтрудово правоотношение., а доход по чл. 35, т. 6:
Скрит текст :
От това стигам до извода, че няма да се дължат осигуровки.

Прехвърлянето на собствеността на стоката от фирмата на физическото лице е доставка по чл. 6, ал. 1 от ЗДДС, която се извършва по условията на договора. Следователно, трябва да се издаде данъчен документ с вписано основание и без плащане.

Фактурата включвате в дневник продажби, а доходът на физическото лице от получената престация в натура подлежи на деклариране в ГДД по чл. 50 и за него не се дължи авансово данък.

Всичко, изложено по-горе са само мои разсъждения в рамките на зададените от Вас параметри на казуса. Можете да отправите запитване до методолозите на НАП в ОДОП. Аз бих постъпила така, ако става дума за значителна сума. :smile1:
#4 | 24.04.2014, 17:01
Публикации: 185 / 18
Благодаря, irenabrili.
Ще помисля как да постъпя в този случай. Решението за официалното допитване няма да зависи само от мен - понякога управителите не са съгласни да се представят пред данъчните дори и с въпроси. Ако зависи само от мен, бих го направила задължително - така ще е най-чисто.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група