Безработен граждански договор

20.04.2014, 17:49 12348 7

20.04.2014, 17:49
Публикации: 97 / 1
Здравейте!Лице осигурено през цялата година по реда на чл.40,ал.5 от ЗЗО - получава суми периодично по граждански договори през годината.Някои от тях са над минималната работна заплата след приспадане на НПР.Как е редно да се оформи осиг. таблица 2 към годишната данъчна декларация,тъй като има удържани осигуровки вкл. здравно по тези суми и това би довело до двойно внасяне на здравна осигуровка в/у една и съща сума след извършване на изравняването в таблицата?Редно ли е такива лица(безработните) да заявяват,че са самоосигуряващи(макар и по смисъла на ЗЗО) пред възложителите,за да не им начисляват осигуровки?
#1 | 20.04.2014, 18:36
Публикации: 9299 / 1557
Не е редно такива лица (безработни) да заявяват,че са самоосигуряващи се, защото не са! Понятието "самоосигуряващо се лице" има съвсем друг смисъл и само журналистите си позволяват да наричат така лицата, които сами си внасят ЗОВ като неосигурени на друго основание.

За периодите, когато е имало ГД с осигуровки, т.е. - било е здравноосигурено на друго основание, лицето не е трябвало само да си внася ЗОВ. След всяко приключване на работата по такъв договор е било длъжно да подава Декларация 7 за да може отново да си внася ЗОВ по чл. 40,ал. 5.
Таблица 2 се попълва само за периодите, през които се е осигурявал по чл. 40, ал. 5 и не се попълва за периодите с ГД с осигуровки.

Имайте предвид, че подаването на декларация 1 от възложителя по ГД с осигуровки, автоматично прекъсва действието на подадената преди това Декларация 7. Добре е да си проверите здравноосигурителния статс.
#2 | 20.04.2014, 19:26
Публикации: 962 / 103
Не е редно такива лица (безработни) да заявяват,че са самоосигуряващи се, защото не са! Понятието "самоосигуряващо се лице" има съвсем друг смисъл и само журналистите си позволяват да наричат така лицата, които сами си внасят ЗОВ като неосигурени на друго основание.


За съжаление обаче освен журналистите, и от НАП използват понятието "самоосигураващи се" за лицата, които са безработни и си внасят сами здравните вноски, което е подвеждащо - вижте брошурите на сайта им, които са за несчетоводители и уж трябва да са разбираеми за широката аудитория, разпространяват същите на хартия и в офисите си - ето линк, вижте "Здравни вноски от самоосигуряващи се" и "Осигуряване за самоосигуряващи се" http://www.nap.bg/page?id=126
#3 | 20.04.2014, 19:47
Публикации: 9299 / 1557
Даааа, май на мен ми е объркана терминологията...
В §1 от допълнителните радроредби на ЗЗО е записано:18. "Самоосигуряващо се лице" е физическо лице, което плаща изцяло здравноосигурителна вноска или премия за себе си.

Само дето тези "самоосигуряващи се лица" не са като онези "самоосигуряващи се лица" по смисъла на КСО и НООСОЛ...

Явно трябва да се казва "СОЛ по смисъла на ЗЗО" и  "СОЛ по смисъла на КСО"

Това обаче с нищо не променя написаното от мен за декларирането на СОЛ при ГД.
#4 | 28.04.2015, 16:30
Публикации: 16 / 2
Повдигам темата. В последните указания НАП отново причислява безработните, внасящи здравни осигуровки за своя сметка по реда на чл. 40, ал. 5 от ЗЗО, към самоосигуряващите се лица.
В чл. 30 от ЗДДФЛ също няма разграничение между "СОЛ по смисъла на ЗЗО" и  "СОЛ по смисъла на КСО"

"Годишна данъчна основа

Чл. 30. (Доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Годишната данъчна основа се определя, като облагаемият доход по чл. 29, придобит през данъчната година, се намалява с вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за данъчната година за своя сметка, а ако лицето не е самоосигуряващо се - с удържаните задължителни осигурителни вноски, които са за негова сметка, по реда на Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване, както и с внесените в чужбина задължителни осигурителни вноски, които са за сметка на физическото лице."


Разбирам, че на НАП може и да не им харесва, но в такъв случай не е ли по-редно да се инициира законодателна промяна, така че внесените от безработните ЗОВ да не участват при формирането на данъчната основа, вместо да се прилагат спорни тълкувания.
#5 | 28.04.2015, 16:37
Публикации: 11932 / 2174
Не мисля, че изводът е правилен, че не се прави разлика между СОЛ по КСО и ЗЗО.Нека да погледнем ГДД чл.50 като бланка. Какви опции има лицето за отбелязване на тази декларация ?
- местно лице
- чуждестранно лице
- самоосигуряващо се лице
- лице, което се осигурява по реда на чл.40 ал.5 от ЗЗО

В ГДД безработното лице не е наречено СОЛ.Наречено е "Лице, което се осигурява по чл.40 ал.5 от ЗЗО". Т.е. НАП в образеца на ГДД чл.50 правят ясно разграничение между двете качества на физическото лице. Дори и в указанията на Т2 е написано, че таблицата се попълва " И от лицата, които се осигуряват по чл.50 ал.5 ЗЗО " Тези лица не са самоосигуряващи, независимо, че / неправилно / ги наричаме така.
#6 | 28.04.2015, 19:32
Публикации: 6403 / 1129
Разбирам, че на НАП може и да не им харесва, но в такъв случай не е ли по-редно да се инициира законодателна промяна, така че внесените от безработните ЗОВ да не участват при формирането на данъчната основа, вместо да се прилагат спорни тълкувания.
НАП са поставени в неловкото положение да тълкуват недомислия на законодателите.
Лице, което не е на трудов договор и не е СОЛ си е лице без доход и, ако не краде, здравните осигуровки му ги плащат работещите от семейството. Те би трябвало да правят това законно, а не нелегално според действащите закони и да им се признава този разход. :smile1:
#7 | 29.04.2015, 18:14
Публикации: 16 / 2
Ами недомислица, но трябва да се спазва.
Ето какво пишат и от НАП в брошурата "Спазване на осигурителните задължения от самоосигуряващите се лица през 2015 г.
(разширен вариант)":

Самоосигуряващо се лице по смисъла на Закона за здравното осигуряване е физическо лице, което плаща изцяло здравноосигурителна вноска или премия за себе си.

Това са физически лица:
 по чл. 40, ал. 1, т. 2 от ЗЗО -самоосигуряващите се лица по смисъла на КСО;
 по чл. 40, ал.2а от ЗЗО – морските лица;
 По чл. 40, ал. 1, т. 1, б. „б” от ЗЗО – лицата в неплатен отпуск, които не подлежат на осигуряване на друго основание.
 по чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване –лицата, които не са осигурени на друго основание по същия закон, и внасят здравноосигурителни вноски за своя сметка."


Пък безработният щом има доходи по извънтрудови правоотношения значи има пари и сам да си плати вноските.  :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група