ВАЖНО: Открита кръгла маса на счетоводителите. За лицензирането с изпити.

23.07.2014, 19:30 190450 175

#140 | 23.07.2014, 19:30
Публикации: 9 / 1
СТАНОВИЩЕ НА ПРОФ. ИВАН ДУШАНОВ, ОТНОСНО ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ПО СЧЕТОВОДСТВО
http://bgcomm.info/zs/stanovishte.doc
http://bgcomm.info/zs/discussion.doc
МОЛЯ ВИ ДО 24.07.2014г. /ЧЕТВЪРТЪК/ ЗА МНЕНИЯ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ, КОИТО ТРЯБВА ДА ОБОБЩИМ И ИЗПРАТИМ В СОФИЯ.
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ОТДЕЛЕНОТО ВРЕМЕ.
Адрес за получаване на становищата ssb_sm@mail.bg
Моля споделете това съобщение за да може максимален брой колеги да вземат отношение.
https://www.facebook.com/groups/accountingunionbg/730053087061310/?notif_t=like
#141 | 24.07.2014, 02:56
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Благодаря. Да, това са точките от Мин. Фин. спуснати за становище от всички организации. И ние пишем по тях. Ще изпратим и нашето становище, изпратила съм го съгласуване финално в АССП. Имаме някои разлики в предложенията, така както виждам. :)
#142 | 25.07.2014, 13:49
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Здравейте колеги,

Прикачам към поста ми PDF файл с позицията на АССП по 12 точки, повдигнати на последната срещата на Работната група към Министерство на Финансите по транспонирането на Директива 34/2013/ЕС.

Позицията е публикувана на сайта на Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.
http://apac-bg.org/UserFiles/File/ASSP-Pozicia-25.07.2014_END_site.pdf

По-горе, колега е публикувал позицията на Съюза на счетоводителите в България, чийто председател е проф. Иван Душанов.

На срещата бе решено до 25.07.2014 (днес) всички организации да изпратя своите предложения до Министерство на Финансите. Това са освен АССП и ССБ (чиито становища са публикувани тук) и следните: ИДЕС, АДЕС (сертифицираните по ACCA), Дирекция "Малки и средни предприятия и иновации" към МИЕТ, и разбира се НАП и НСИ, преподаватели/одитори от университетските среди, дано не пропускам някой (списъкът с участниците е голям).
#143 | 25.07.2014, 14:23
Публикации: 629 / 129
Позицията на АССП е изключително адекватна и професионална! Надявам се от МФ да се съобразят изцяло с нея, за да се изготви работещ и несъобразен с интересите на разни лобита ЗСч.
ССБ и проф. Душанов виждам че правят опит да изхвърлят от пазара огромна част от колегите, които са със средно икономическо образование и дългогодишен професионален опит. Чудя се как очаква да има членове тази организация, щом с лекота лишава от препитание доказали се професионалисти.
#144 | 25.07.2014, 14:40
Публикации: 9297 / 1557
Аз също съм против ограничаването на правото на среднистите с голям стаж да съставят ГФО.
От друга страна това не е новост - някъде около 1999 г. в ЗСч имаше изискване ГФО да се заверява само от икономист с висше образование без изискване за стаж. И това продължи около две години. Съжалявам, че не мога да намеря текста, но като новоизлюпен магистър съставих първия си ГФО /този за 1999 г./ с пълното законно право.
През този период много колеги с дългогодишен стаж успяха да се сдобият с тапия за висше образование /специалист, бакалавър/.
Съгласна съм, и знам от опит, че изискването за стаж също е важно.
#145 | 25.07.2014, 15:06
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
За ваша информация, публикувам писмото на АССП до МФ от април месец, което беше отговорът ни след онази Кръглата маса в УНСС, след която започнах настоящата тема.

Писмото е публикувано на сайта на АССП тук: http://apac-bg.org/UserFiles/17out_Pismo_MF_UNSS.pdf
#146 | 25.07.2014, 15:20
Публикации: 629 / 129
 :good:

Това е последователна принципна позиция защитаваща интересите на всички колеги. Благодаря на екипа на АССП!
#147 | 28.07.2014, 16:07
Публикации: 128 / 26
 :good:
Присъединявам се към пост-а на МariyaPavlova като също Ви Благодаря!!!
И само искам да допълня, че се възхищавам от начина, по който сте изложили становището си по тези толкова наболели проблеми за работещите счетоводители и малките фирми. Има толкова законови изисквания, които безумно утежняват бумащината в една малка фирма, също и безбройните ежегодни промени на материята, касаеща работата на счетоводителя,че не е нужно допълнително да се мислят нови усложнения....Ако тези, които пишат законите в разните му групи, парламентарни комисии и тем подобни, бяха по близо до реално работещите, нещата може би щяха да бъдат по-различни.....Или поне да се вслушат в гласа на работещите...:)
#148 | 28.07.2014, 19:16
Публикации: 214 / 40
отново браво на АССП за поредното им становище, издържано в духа на директивата; също съм благодарна за изразената подкрепа на дискусионния въпрос критерият за одит да е размерът на предприятието, а не правната му форма [има доста голям брой АД-та с дейност и размери далеч под някое ЕТ или ЕООД, които в момента са принудени да плащат одиторски такси в размер, надхвърлящ целогодишното им счетоводно обслужване]

а пък ето това е наистина свръхстранно

Интересен анализ от НАП:
Още в началото на срещата, представителката на НАП, Дирекция „Изследване на риска”, представи анализ направен от служител на директицята от НАП – Варна, според който голяма част от съставителите на финансови отчети, физически лица и счетоводни предприятия, не отчитат реалните приходи. Резултатът, изчислен от НАП, като щета към бюджета е 95 млн. лева. Изчислено е, че около 55 % от всички съставители, а именно приблизително 25000, не отчитат коректно доходите си от своята дейност. При физическите лица са изчислили, че около 25% от физическите лица, не декларират всички доходи.

Очакват се проверки на НАП на съставителите на финансовите отчети, има се предвид проверки в счетоводни предприятия.

Според учстниците от АССП, сумата, която НАП отчита като щета за бюджета, е твърде голяма и е въпрос на проста математика да се сметне, че няма как да е такъв размера на „укрития доход” от съставителите на финансови отчети.
елементарната сметка показва, че "укритият доход" от 25000 счетоводни кантори трябва да е 950 млн лв, или средно по 38 хил на фирма?? ехаа...... средно месечно по 3166 лв; интересно откъде биха се взели такива размери на счетоводни такси, които не са били фактурирани по правилата - 30 фирми по 100 лв месечно не щат фактури, или 5 по 600? честно казано, според мен, много хора от гилдията ни биха се радвали да имат такива приходи месечно - абсолютно истински и фактурирани, само че за съжаление не стигат и до половината им, какво остава да крият в такива размери

изобщо, ако според НАП на всеки външен счетоводител се падаха по над 3000 лв месечно (официално или укрити), нямаше да е хич лошо :D тъжното е, че реалността не е такава
#149 | 30.07.2014, 19:15
Публикации: 9 / 1
Здравейте
какво стана на срещата ?
#150 | 31.07.2014, 09:03
Публикации: 308 / 9
Становището по проекта за нов Зсч ме притеснява, а сигурно не само мен.Ще останем без работа ние среднистите с натрупан счетоводителски стаж.Защо ?С 20 години стаж, прецизна и къртовска работа, ниско заплатена и....всичко да върви в дерето.Така мисли проф. Душанов и др.Аз подкрепям становището на АССП. Мисля, че няма значение какво пише на червеният документ(висше или средно специално), по важно е какво показваш в работата си.Жалко за нас по възрастните счетоводители.
5 години до пенсия, а останалите, а има и пенсионери с"големите пенсии", които все още работят и то добре .Нямам думи.Споделям с вас колеги, защото много ме боли.Целият ми професионален живот е минал в блъсканица с цифри, законодателни промени по 2-3 пъти годишно. Идва ми още сега по средата на годината да се откажа да работя и да отида чистачка в някоя счетоводна кантора при висшистите.Нямам нищо против тези, които са учили повече от мен, но ние също заслужаваме уважение.
А, и другата измислица на НАП, ЧЕ СЧЕТОВОДИТЕЛИТЕ УКРИВАТ ДОХОДИ.Боже, ние с "големите заплати".Те оправиха големите, корумпираните, та стигнаха и до нас.Може и да има някои счетоводни кантори, но сигурно не са чак толкова много.
#151 | 25.08.2014, 13:41
Публикации: 72 / 7
Вече двама одитори ми потвърждават за изпитите.
За жалост май ще надвият.
#152 | 28.08.2014, 19:09
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Вече двама одитори ми потвърждават за изпитите.
За жалост май ще надвият.

Не мисля. До момента трябваше участниците в Работната група да изпратим становищата си. Изпратили сме ги. Вярвам, че Министерство на Финансите ще проявят разум, както до сега.

България е член на Европейския Съюз. Новите европейски директиви и резолюции говорят за облекчаване на административната тежест за бизнеса и "Мисли първо за малките". Не може ние тук в България да приемаме лобистки закони, за да може шепа хора да си пълнят джобовете, да богатеят и да скубят малкия бизнес с такси за подпис от много лицензират експерт-счетоводител.

Хилядите български счетоводители да се изпитват докато асансьори падат и хора умират - няма да стане. Ето там да се концентрират законотворците, контрола и лицензите, а не при нас. Никакви вреди бизнеса няма от това, че счетоводителите не са на лицензионен режим с изпити, а напротив - има само ползи, защото счетоводното обслужване е по-евтино.

Вижте какво става при одиторите обаче -  хем има одити, а пък стоим със затворени банки. Там да се концентрират законотворците - при одиторите, защото както се вижда тяхната дейност в случая има пряк негативен обществен интерес. Няма какво да изпитват счетоводители на малки фирми, за да може шепа хора със сертификати да богатеят на наш гръб.

Как така отново да ходя на изпити, каквито вече съм взела? Как така ще давам на някои пари за ненужни за мен скъпи семинари, материали, пък нови бумаги някои издали, та хайде да им ги купим ... и прочие и прочие?


Публикувам пак част от изпитите, които съм положила във висшето си образование "Счетоводство и контрол".

Счетоводство:
1.   Обща теория на счетоводството
2.   Счетоводство на стопанските предприятия
3.   Счетоводство на финансовите предприятия
4.   Управленско счетоводство
5.   Управленско счетоводство – втора част
6.   Корпоративно счетоводство
7.   Корпоративно счетоводство – втора част
8.   Счетоводство на застрахователни и осигурителни дружества
9.   Бюджетно счетоводство
10.   Одитинг
11.   Финансови отчети на предприятието

Право:
11.   Въведение в правото
12.   Търговско, финансово и отчетно право
13.   Търговско и финансово право – втора част
14.   Облигационно право
15.   Данъчно право
16.   Данъчен контрол
17.   Данъчен контрол на физически и юридически лица
18.   Данъчен контрол на физически и юридически лица
19.   Съдебно-счетоводни експертизи
20.   Спецсеминар - данъчен контрол

Кои 2-3 изпита по счетоводство и данъчно и осигурително право отново да държа, за да приберат едни хора маса пари от лицензи, такси за скъпи семинари, задължителни обучения, учебници и материали и тн.?

Ако академичните среди, които подкрепят това предложение на ИДЕС смятат, че те не подготвят бъдещите счетоводители достатъчно добре, то да започнат да преподават и обучават качествено. Тоест да си гледат работата съвестно, за която им се плаща в крайна сметка.
#153 | 23.09.2014, 09:41
Публикации: 22 / 2
Изискването на чл.35 е изпразнено от съдържание. Например в момента няма професионално направление "икономика" в средното професионално образование и не може да се определи кое средно образование е икономическо. Във висшето няма степен "специалист" и т.н. До една година предстои приемането на нов закон за висшето образование и тогава чл.35 ще е съвсем безсмислен. Според новия класификатор "счетоводство" няма да е вече "икономическа" специалност и на практика няма да има "счетоводно-икономическо" образование, а или само счетоводно или само икономическо. Който иска "счетоводно-икономическо" трябва да получи двойна степен.

Това се знае от одиторите и затова се настоява за изпити и регистър.
Политиката на счетоводното съсловие трябва да е пълно отпадане на ограниченията - няма ли ограничения няма смисъл от изпити и т.н. Пазарът сам ще отсее плявата. Възможен е доброволен съсловен регистър, където който иска качество да го намира.

Ако все пак искате ограничения, то единственото възможно нещо е от съставителите на финансови отчети да се изисква само и единствено степен "счетоводство" без каквито и да е други изключения. Всичко друго ще изисква допълнителни изпити, комисии, регистри и т.н.
#154 | 23.09.2014, 15:07
Публикации: 11932 / 2174
Лобизмът е на ход.
#155 | 30.09.2014, 15:38
Публикации: 7 / 2
Здравейте.
Публикувала съм по темата, надявам се да не се повторя!
Всички съставители на отчети / отъждествяващи длъжността гл.счетоводител/, би следвало да са поставени пред равни изисквания за.
Критериите в Закона за счетоводство не са обект на контрол.Ще бъде добре да има единен регистър за образование и стаж, както и действащ контрол, което ще принизи до минимум нелоялните в кавички "счетоводители".
Считам, че в случая лиценз е излишен и поставя в неравностойно положение професията спрямо други, които извършват професионална дейност за своя сметка.
Както знаем също е предпоставка и за корупция .Ще е добре също да не се приемат годишни отчети в НАП,ако лицето подписало отчета не е вписано в регистъра и не отговаря на изискванията.
В.ТОЛЕВА
#156 | 01.10.2014, 09:56
Публикации: 22 / 2
Няма как да има ефективен действащ контрол. Всички сте учили "поне едно право". Може ли някой да даде легална дефиниция на понятията "икономическо образование", "счетоводно-икономическо образование". За стажа няма да говорим изобщо.
Няма ли легална дефиниция има тълкуване, а там вече нещата стават мазало. Това е и причината никой да не иска да контролира нещо, когато не е ясно какво точно трябва да се контролира.

Позицията "ами като не е ясно да го оправят там, да го прецизират" не е позиция. На никой не му пука и няма да оправи нищо, а заинтересованите страни като одиторите отговарят "не става, не може".  Ако счетоводното съсловие иска контрол, трябва да предложи конкретен алтернативен текст за промяна в ЗСч с ясни и точни формулировки, да поеме то инициативата, а не да я оставя в ръцете на външни фактори.

Личното ми мнение е, че въобще не трябва да има ограничения и чл.35 трябва да се отмени. 


#157 | 04.10.2014, 09:33
Публикации: 72 / 9
неразбирам,защо трябва да се отмени чл.35 от ЗС,там точно и ясно е казано кой може да е съставител
Защо трябва да се личензират счетоводителите
на кого е нужно
нали трябва да се мисли за малкия бизнес,а не да се отежнява
#158 | 04.10.2014, 23:42
Публикации: 22 / 2
неразбирам,защо трябва да се отмени чл.35 от ЗС,там точно и ясно е казано кой може да е съставител

Ясно ли е наистина?
Да приемем, че имате служители с 5 години стаж като оперативни счетоводители. Всички имат висше образование със следните специалности:

1."Стопанско управление" ЮЗУ
2. "Медия икономика" УНСС
3.  "Екомениджмънт" - СА Свищов
4. "Бизнес администрация" УНСС
5. "Международен туризъм" - ИУ Варна
6. "Мениджмънт" - ИУ Варна
7.  "Маркетинг и Управление на Хотелиерството и Туризма" - ВУМК
8. "Бизнес информатика и комуникации" - УНСС
9. "Индустриален мениджмънт" - ТУ
10. "Мениджмънт на туристически услуги" - ЕКИУ

Ако продължим списъка с подобни специалности стават доста над 100,  а ако прибавим и магистратурите става истинско мазало. Все пак за сега това е достатъчно. Въпросите ми са:

Кои от горните имат право да съставят ГФО и защо?

А ако сте данъчен и хора с подобно образование съставят и подписват отчети, кой ще глобите и с какъв мотив?
#159 | 05.10.2014, 19:55
Публикации: 6403 / 1129
Ясно ли е наистина?
Да приемем, че имате служители с 5 години стаж като оперативни счетоводители. Всички имат висше образование със следните специалности:

........................ ..........
Ако продължим списъка с подобни специалности стават доста над 100,  а ако прибавим и магистратурите става истинско мазало. Все пак за сега това е достатъчно. Въпросите ми са:

Кои от горните имат право да съставят ГФО и защо?

А ако сте данъчен и хора с подобно образование съставят и подписват отчети, кой ще глобите и с какъв мотив?

Много ясно е написано ЗАЩО  :smile1: :
чл. 35. (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Съставител на финансов отчет може да бъде лице, което отговаря на посочените изисквания за задължителна минимална степен на завършено образование и съответстващ към него професионален стаж, както следва:
              ........................ ....................
               2. (изм. - ДВ, бр. 33 от 2006 г.) с друго висше икономическо образование и 5 г. стаж в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол;

По втория Ви въпрос - данъчните глобяват за нарушения на данъчното законодателство, а не за пропуски в счетоводното отразяване на стопанските операции.


Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група