ВАЖНО: Открита кръгла маса на счетоводителите. За лицензирането с изпити.

21.05.2014, 09:16 190546 175

#120 | 21.05.2014, 09:16
Публикации: 320 / 26
Песимистка съм на моменти, не виждам начин, по който да ги спрем, кажете един начин
#121 | 21.05.2014, 09:21
Публикации: 16 / 2
Искам да попитам тези, които са законотворците и подстрекателите, подбудителите и радетелите на тази идея....кажете ми в кои страни от ЕС Счетоводителите които подписват и съставят отчетите са подлагани ежегодно за тяхна сметка на изпити и получават по 500 евро заплата месечно???
а някои от колегите не работят и за 500 евро, а за много по-малко
#122 | 21.05.2014, 09:44
така е наистина и аз имам познати с бизнес, които смятат че тези услуги не струват повече от 50-100лв на месец и като им кажеш някаква по-висока сума и се опиташ да им обясниш че работата на счетоводителя не е само 5-те или 10-те или 20-те фактури на месец, а е мн. повече те не го разбират и смятат че работата е да вкараш 5-те фактури в програмата и до там...сигурно при някои е така, но поне при мен работата, която не се вижда е много повече, предполагам и при вас е така. Затова фирми, които подбиват така да се каже цените и предлагат уж счет. услуги през куп за грош правят лоша услуга на всички останали, които се опитват да работят професионално. Смятам, че всеки трябва да знае цената на труда си и да отстоява позицията си...да може да се направят накакви отсстъпки до 10-20% но не и от "100лв", именно затова повечето фирми са си сложили цени на всяко нещо/услуга/ и дори и тези цени не са реални а са по-ниски от справедливата стойност, но така може наистина да се види/оцени стойността на труда/услугата....А иначе стойността на услугите на експерт-счетоводителите и тяхната компетентност и професионалност няма да ги коментирам, защото има много професионалисти в тази област, но моето наблюдение от близо 10г опит в тази сфера е че за 50% от тях работата е отегчителна, когато трябва да се извърши професионално, поне 20% са некомпетентни и поне 20-25% са наистина добри професионалисти...но теоретично, а теорията и практиката в България се различават коренно, понякога просто не вдяват за какво наистина става въпрос, поради сухата материя която преподават ежедневно....и преценете сами колко % остават, които наистина са професионалисти. Не мога да кажа същата статистика за Счетоводителите, които съставят и подписват отчети, кой ще остави човек, който е некомпетентен да състави ГФО?
#123 | 21.05.2014, 10:07
Публикации: 16 / 2
 а е мн. повече те не го разбират и смятат че работата е да вкараш 5-те фактури в програмата и до там...сигурно при някои е така, но поне при мен работата, която не се вижда е много повече, предполагам и при вас е така.
Прав сте колега, но действителността е такава, особено в малките населени места, където бизнес почти няма. Много хубаво е трудът на счетоводителя да е адекватно заплатен, но... А що се отнася до неразбирането от страна на клиентите колко много труд се крие зад "вкарването на 5-те фактури в програмата", с това смятам че се сблъсква всеки колега.
#124 | 04.06.2014, 13:57
Публикации: 3 / 2
Абсолютно подкрепям всички колеги които са против тази безмислена идея ,продиктувана от лични интереси на група одитори ,лобисти.Тези хора просто си нямат представа  какво е минало през всичките тези години на преход през главите на колегите - счетоводители - особено тези с по-голям стаж като мен. Както във всяка професия така и в нашата има хора с различни възможности ,знания ,подготовка ,но това не означава ,че трябва да се тръгне към лицензиране. Тогава какво да ги правим дипломите си ,квалификациите и др.придобити документи ,знания и опит - като няма да ни служат за нищо? Кой ще ни възстанови времето ,нервите ,търпението ,а някъде и униженията които сме преглъщали през тези години ,когато се е налагало да спорим ,съдим , доказваме своята работа ,позиция и прочие ? Още повече тази деректива не засяга тези въпроси.Защо уважаемите господа се опитват да ни манипулират и да използват предтекста на въпросната деректива за да прекарат едно нецелесъобразно предложение и всекидневно да оказват натиск в МФ ,пишейки писма ,инициирайки срещи и форуми за да тръбят КАК ЩЕ ПРОМЕНЯТ ФИНАНСОВИЯ РЕЙТИНГ на държавата!ПЪЛНА ПАРОДИЯ - и пак и пак и пак....лъжи.
Не са ли доволни от това което имат или искат и още и още и още ... да контролирт ВСИЧКО -САМО ТЕ!-ДОКОГА???
Ако изобщо си струва да има някакъв по особен финансов контрол - нека той да бъде само за публични дружества ,тези които са и на борсите и на тези с особено голвисок държавен интерес.
 
#125 | 05.06.2014, 12:11
Публикации: 308 / 9
Подкрепям цитата на Дянкова, и коментара на Ирен.Аз съм със средно икономическо образование и стаж като счетоводител 23 години.Мисля, че и ние сме се доказали,натрупали сме опит и от социалистическото счетоводство, а повечето по време на демокрацията.За тези, които нямат икономическо образование съм съгласна , но за нас счетоводителите, какво, без диплом за експерт-счетоводител сме едно нищо.Трябва сами и с подкрепата на малките и средни предприятия да направим нещо общо и да извоюваме това, за което сме се доказали.Всичко е измислено за пари.Ще се купуват дипломи на поразия според мен.
А специално за такива като мен среднисти-счетоводители с голям стаж и опит в счетоводството ще бъдем ли класифицирани изобщо?????
#126 | 05.06.2014, 13:41
Публикации: 109 / 6
Здравейте. Присъединявам се към предния пост на колежка със средно образование и дългогоддишен стаж. Не са малко случаите около мен да дойде млад човек, които сега следва със счетоводна задача. Решаваме, обяснявам, помагам, после получава 5 или 6 на изпита. Браво. Аз, че съм успяла да помогна, детето /защото те вече са под годините на мойте дъщери/ още повече, защото е избутало поредното препятствие. Завършва с отличен, не зависимо кой институт. Намира си работа, или му я намират, минават две години и придобива право да бъде съставител. Задавам си въпроса- Абе аз ли знам повече или тази или този малкия?
Не е справедливо да бъдем захвърлени в небитието. Целият ни трудов стаж е минал в сметки и отчети.
Но надежда има. Не съм против създаване на ясни правила в професията, но нека и това да се има предвид при дискусиите. Не всички могат да бъдат вишисти и това да е един от критериите. Да се даде възможност и на тези със средно образование.  Успех на всички.
   
#127 | 05.06.2014, 16:09
Публикации: 308 / 9
Благодаря за подкрепата на среднистите счетоводители.Дано всички висшисти и среднисти успеем да се защитим.
Само кажете как.
Този сайт K&K много ми харесва.Има много добри и знаещи счетоводители и експерти!Нека заедно направим така, че да се защитим, за да успеем.
#128 | 05.06.2014, 16:46
Публикации: 3 / 2
Само да поясня -  не ,че е толкова важно в конкретния случай ,но аз съм с висше образование и имам две допълнителни квалификации в друга сфера. Работя като Финансов Директор на голяма фирма ,но и имам голям опит като Главен счетоводител. Затова - открито изказвам мнението си - ч съм протв това БЕЗМИСЛИЕ. Това начинание - няма да повиши финансовя имидж на България , а ще има обратен ефект за много клеги и фирми.
Тогава дали са необходими - ВУЗ- овете които обучават и дипломират нашите вишисти - финансисти? Дано се прояви разум и Министъра на финансите като последна институция - НЕ ПОДПИШЕ ПОДОБНА ПРОМЯНА В ЗАКОНА!
#129 | 06.06.2014, 13:25
Публикации: 3 / 2
Искам да кажа на deny51 , че работя дълги години и с колеги със средно икон.образование.Ами това са може би едни от най-подготвените хора в професията. Особено сега при толкова много ВУЗ-ове които  бълват кадри - икономисти без  качествена подготовка.Така ,че всичко е до човека .
А за този сайт - и аз много го харесах като визия и информация и още повече ,че тук разговаряме хора в една общоност и с общи интереси и проблеми! :))
(изв. се за по-предното си писане - явно от бързане комп. ми е изял много букви...)
#130 | 09.06.2014, 13:16
Публикации: 308 / 9
Подкрепям идеята за регистър на правоспособни счетоводители, като съставители на ГФО, срещу представяне на документи според изискванията на сегашният чл.35 от ЗСч, да се плати някаква административна такса и да се издаде документ.Но за изпити съм против.Та знанията не се ли обогатяват с всички промени в законите, които се правят всяка година и то по няколко пъти.Та ние не сме само счетоводители, а и администратори, хора за всичко.Това не означава ли, че сме наясно с всички изисквания на законите?!Ето затова подкрепям тезата за изисквания за стаж по специалността.
Аз и това си мисля, че ГФО на моята фирма занимаваща се със счетоводни услуги няма да мога да си го подпиша като съставител,а трябва да търся експерт да ми го подпише  и естествено да му платя.Ами това се отнася и за другите малки фирми.Не знам какво ще измислят големите глави от горе, но трябва да помислят за малките и средните и за нас счетоводителите, които години наред сме си  гледали съвестно работата.
#131 | 09.06.2014, 17:49
Публикации: 320 / 26
Там е проблема, че точно това е целта на цялото мероприятие - ди ни вземат бизнеса, така че не можем да очакваме някой там горе да помисли за нас
#132 | 19.06.2014, 18:39
Публикации: 9 / 1
Май нещо пак се мъти водата
https://www.facebook.com/account.bgcomm/posts/257571371114866?fref=nf
някой дали може да качи текста от този вестник да го видим какво точно е написал проф. Дурин по темата тези дни. Притеснява ме факта че щом го пускат в този вестник работата е сериозна и май ще вземат да го приемат закона.
#133 | 20.06.2014, 07:38
Публикации: 6403 / 1129
И аз прочетох във ФБ тази информация.
Не знам дали най-удачната реакция е да се притесняваме. Мисля, че трябва да разработим адекватна стратегия за противопоставяне на очевидно неадекватна инициатива.
Стратегията трябва да обхваща възможностите за противодействие на приемането на такъв текст и, ако все пак мине - борба за отмяната му. Със сигурност такава норма противоречи на европейското законодателство. Нужно е да се допитаме до юристи.
#134 | 21.06.2014, 18:27
Публикации: 136 / 1
а някои от колегите не работят и за 500 евро, а за много по-малко
Повечето работят за много по-малко пари !!!
#135 | 30.06.2014, 14:38
Публикации: 72 / 7
Първият изпит за одитори тази година е минал. Въпрос № 20 е по същество.
#136 | 30.06.2014, 15:35
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
На 02.07 в МФ има среща, на която аз нямам възможност да присъствам, но колегите от АССП ще са там. На срещата ще се обсъжда новият ЗСч и темата за съставителите на финансовите отчети. Ще имам повече информация след срещата.
#137 | 04.07.2014, 11:18
Публикации: 31 / 1
На 02.07 в МФ има среща, на която аз нямам възможност да присъствам, но колегите от АССП ще са там. На срещата ще се обсъжда новият ЗСч и темата за съставителите на финансовите отчети. Ще имам повече информация след срещата.
Здравейте, има ли вече информация как е минала срещата?
#138 | 17.07.2014, 13:52
Публикации: 320 / 26
И аз съм любопитна, има ли информация за срещата
#139 | 22.07.2014, 20:51
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Здравейте,

На срещата на Работната група в МФ са се обсъждали няколко въпроса във връзка с новия ЗСч, включително и въпроса със съставителите на отчетите. Скоро АССП ще има писмена позиция и вероятно ще я публикуваме на сайта на АССП и ще ви дам линк. Засега натискът за лицензираща счетоводна организация с изпити е позатихнал. Предвид ситуацията в държавата - чакаме дали няма да измислят нещо в 12 без 5. Докато не видим проекта на новия ЗСч - нищо не се знае.

На срещата отново по темата за съставители на финансови отчети, АССП изложи мнението да се запазят критериите, на които трябва да отговаря едно лице или предприятие, за да е съставител на ГФО, които в са регламентирани в сега действащия ЗСч.

Министерството на икономиката също изказа категорично мнение, че е против създаване на професионална организация на съставителите на ГФО.

Беше обсъдено, че няма да залегне в новия ЗСч единната входна точка, тъй като в момента няма пари за подобна инвестиция.

Обсъден е въпроса и с представителите на НСИ, дали облекченията, които дава новата Директива, могат да бъдат приети от НСИ, и дали статистическите отчети също могат да бъдат по-облекчена форма в унисон с духа на директивата „мисли за малките”.

От разговора стана ясно, че тъй като тази информация, се изисква от друга европейска директива за статистическата информация в рамките на ЕС, то едва ли би било възможно да не се попълват статистически отчети.

От всяка организация се очаква да даде своите предложения по набелязани теми.

Интересен анализ от НАП:
Още в началото на срещата, представителката на НАП, Дирекция „Изследване на риска”, представи анализ направен от служител на директицята от НАП – Варна, според който голяма част от съставителите на финансови отчети, физически лица и счетоводни предприятия, не отчитат реалните приходи. Резултатът, изчислен от НАП, като щета към бюджета е 95 млн. лева. Изчислено е, че около 55 % от всички съставители, а именно приблизително 25000, не отчитат коректно доходите си от своята дейност. При физическите лица са изчислили, че около 25% от физическите лица, не декларират всички доходи.

В чл. 48 от ЗСч е регламентирано, че контролът върху правоспособността на съставителите, следва да се упражнява от НАП. В тази връзка беше направено предложение, МФ да инициира среща с НАП и другите държавни институции, за да се съгласува тяхната позиция и да се излезе с конкретно мнение и предложение по въпроса.

Очакват се проверки на НАП на съставителите на финансовите отчети, има се предвид проверки в счетоводни предприятия.

Според учстниците от АССП, сумата, която НАП отчита като щета за бюджета, е твърде голяма и е въпрос на проста математика да се сметне, че няма как да е такъв размера на „укрития доход” от съставителите на финансови отчети.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група