ВАЖНО: Открита кръгла маса на счетоводителите. За лицензирането с изпити.

31.03.2014, 19:21 190613 175

#100 | 31.03.2014, 19:21
Публикации: 404 / 14
Аз имам друго предложение към ИДЕС!Вместо да се опитва да лицензира счетоводната професия,след като е толкова авторитетна и е единствената международно призната организация в гилдията,да направи така,че цените на счетоводните услуги да бъдат уеднаквени  -както е при адвокатите,например.Ето те пак си вдигат цените и те са единни за всички.Това е по-важно за гилдията,отколкото лицензирането.По-добре да се придържат към ЗС и да се спазват изискванията за съставител,регламентирани там,отколкото  ИДЕС да се опитва да си пълни гушата за наша сметка.Всички знаем,как могат да се "взимат " изпити и лицензи!!И как и да знаеш,може да не го вземеш!
#101 | 05.04.2014, 11:02
Публикации: 629 / 129
Ето една нова затворена група


"Групата ИДЕС е създадена като трибуна на свободното слово на членовете на Института. Нека без страх да изразим нашето мнение по всички въпроси и хора от които зависи това ние да сме на онова професионално, социално и материално ниво, което цялата счетоводна гилдия и обществото очаква от нас!"


Ето го маниерът на тази шепа хора - подмолничко и задкулисно, зад гърба на десетки хиляди професионалисти, които се опитват да изхвърлят зад борда, и да обсебят пазара, да си плетат схемичките и да се уговарят тайничко как да пробият чрез лобито, което защитава материалния им интерес.
Дали това правителство ще се увенчае със славата, че което лоби не е пробвало - то не е успяло? Без значение, че ще натовари бизнеса с двойни такси - за оперативно счетоводство и за подпис на отчета, без значение, че ще сгази брутално европейските директиви само за да изпълни очакванията на няколкостотин човека за гарантирани доходи?
И как точно се съотнасят тези силни регулации, за които се борят самоотвержено ИДЕС към директивата?
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:182:0019:0076:BG:PDF

И как кореспондират тези регулации с принципа " мисли първо за малките"?
Да не би ИДЕС да се откриват като дефиниция в термина "малките"?
#102 | 05.04.2014, 11:31
Публикации: 11932 / 2174
" Нека без страх да изразим нашето мнение по всички въпроси и хора от които зависи това ние да сме на онова професионално, социално и материално ниво, което цялата счетоводна гилдия и обществото очаква от нас!"


Това силно ме впечатли !
А защо не си изказвате " без страх " мнението ?
И уверявам ви, нямаме никакви очаквания към вашето " материално ниво " .

С искрено уважение съм към тези експерт-счетоводители, които споделят опит в теми тука и из интернет пространството, публикуват мнения и участват в дискусии по професионални въпроси. Вероятно те нямат притеснения относно професионалното си и материално ниво за разлика от тези от тях, които ще изказват мнението си " без страх"  в затворените групи.
#103 | 08.04.2014, 17:52
Публикации: 7 / 4
Абе тия хора съвсем се побъркаха. За какво ходим и учим по университети, взимаме бакалавърски и магистърски степени, като ще ходим пак да се явяваме на изпити?!?
Да, да има нещо като картотека, като лиценз срещу представена диплома и стаж, ама пак да се явяваме на изпити?!? И точно пък изпитващите дали ще са в час изобщо с всички промени, та да ни изпитват? Това се оформя едва ли не като рекет, дайте да дадем.... едни пари на някого.
Да се постави условие да се представя документ за право на подписване на отчети също съм съгласна. Все си мисля, че всяка една проверка и ревизия са ни изпити на нас. За какво са ни други?
А относно скритите в тъмните ъгли на сивата икономика счетоводители, ако се постави изискването за доказване на правото за съставители на ГФО, то и те ще изчезнат или поне ще се появят на бял свят.
Това е моето мнение. Малко съм емоционална, моля да ме извините :)
#104 | 10.04.2014, 08:55
Публикации: 1 / 0
В тази идея има много потенциал, ако разбира се бъде реализиран. Отдавна е ясно, че университетите не подготвят достатъчно добре кадрите за изискванията на бизнеса. Този институт може да запълни празнината. А и към младите счетоводители се гледа с голямо недоверие и полагането на тези изпити би спомогнало за по-бързото им реализиране.
Създаването на този институт и успешното полагане на изпитите ще измести ли изискването за стаж и образование за подписване на отчети?
Ами,ако студентите излизат от университетите недостатъчно подготвени,то това значи ,че не е имало кой да ги подготви както трябва.Иначе защо ще ги пускат да "излизат"?Как тогава същите хора ще подготвят нас?Хубаво ще е да се направи "институт"в помощ на счетоводителите,в който да се водят безплатни семинари,на които сигурна съм ,че ще има огромна посещаемост.А сега плащаме по 140,00лв за 1ден.Прекалено скъпо ,за да ходиш честичко.Иначе всеки иска да отиде и да научи нещо важно,макар и не винаги измислено скопосано.
#105 | 11.04.2014, 21:03
Публикации: 320 / 26
Да се пристъпи към лицензиране, такова каквото трябва да бъде, не е нещо, което може да стаене от днес за утре или от 01.янурари. Това е въпрос на дълъг процес, поне на няколко години. Но кой е заинтересован това да бъде качествено лицензиране, и като знаем как стоят неща в държвата въобще, като виждаме че нищо не се прави като хората, как да се надяваме, че това мероприятие ще бъде замислено и изпълнено както трябва. Тогава как да подкрепим такава идея, няма да я подкрепим.
#106 | 11.04.2014, 21:08
Публикации: 320 / 26
Аз мисля, че ако нещо трябва да се направи в тази насока, това е безплатен регистър и може би увеличаване изисткванията за стаж. Сега се изискват две години след магистърска степен счетоводство, обаче ако преди това средно образование и бакалавърска степен не са счетоводство, тогава тези две години са съвсем недостатъчни. Нали виждам колеги, които работят при мене вече една година след завършването си, въобще не схващат и не прилагат най-елементарни счетоводни правила в работата.
#107 | 14.04.2014, 09:58
Публикации: 131 / 9
Добре. Аз съм против идеята, която искат да прокарат ИДЕС с евентуален нов ЗС. Няма повече регулации да наложат престиж, имидж или каквото и да е в професията. За какво е целият този разговор? За пари. От такси, от регистрации, за хора, които са решили, че те са каймака на гилдията, щото са положили някакви изпити, измислени от тях. Супер. Гласувах в разни групи във Facebook против това. И се питам какво от това? Някой попита същото по преди в темата. Аз също живея в малък провинциален град, Търговище, и работя в счетоводна кантора като счетоводител, със задължения от оперативен до главен и също съм съставител на ГФО, понеже покривам изискванията на сегашния ЗС за това. Сега някакви хора, искат да ми кажат, че това не стига. Не стига дипломата, не стигат 11 г., стаж, не стига законодателната рамка, трябва още. Както казах, аз прозирам зад това нечисти интереси. Но пак питам, какво още да направя, след всичко, което съм направил до тук, което не мисля, че е много?
#108 | 16.04.2014, 14:21
Публикации: 34 / 1
 Аз съм за създаването на регистър на счетоводителите, които имат право да съставят и подписват отчети . Омръзнало ми е да идват при мен фирми , който са наели счетоводител по такава обява :
" СЧЕТОВОДНО обслужване, абонаментно, ТРЗ, ДДС, консултации, годишно приключване, договаряне, препоръки предоставям при поискване  " .
#109 | 16.04.2014, 14:42
Публикации: 6403 / 1129
Е и? :smile1:
Дали ще има регистър или не, сами давате пример за това, че пазарът отсява неконкурентните съставители и клиентите търсят услугата на такива като Вас, tanqxr.

Лицензиране, изпити, регистри.... те ли са най-важното за счетоводната дейност или нейната адекватна нормативна база, мотивиращо заплащане, лесен достъп до актуална информация, опростени административни процедури и т.н. ?!?
#110 | 16.04.2014, 16:10
Публикации: 5 / 4
Аз мисля, че ако нещо трябва да се направи в тази насока, това е безплатен регистър и може би увеличаване изисткванията за стаж. Сега се изискват две години след магистърска степен счетоводство, обаче ако преди това средно образование и бакалавърска степен не са счетоводство, тогава тези две години са съвсем недостатъчни. Нали виждам колеги, които работят при мене вече една година след завършването си, въобще не схващат и не прилагат най-елементарни счетоводни правила в работата.
Подкрепям напълно изискванията за стаж, но да се полагат нови изпити и то от хора, които са се доказали и имат счетоводен стаж повече от 10 години е подигравка с професията. Но не знам кой ли ще ни чуе.
#111 | 17.04.2014, 15:06
Публикации: 37 / 2
Колеги, аз работя с тази професия от миналия век. Познавам проф.д-р Стоян Стоянов и се учудвам от наглостта на лобито,което той обслужва. Нелогично е хора, независимо от титлите, без да са работили и ден, като счетоводители да предлагат подобни безумия. Жалкото е,че счетоводители завършили три-четири месечни курсове по "Счетоводство" ще получат достъп до професията с тези измислени изпити, а други колеги - учили, знаещи, с достатъчен професионален опит ще останат извън "борда". Ще се създадат възможност за купуване на право да упражняваш професия за която колегите са учили 4 г.!?
#112 | 18.04.2014, 09:33
Публикации: 320 / 26
Аз поддържам идеята за безплатен регистър само от тази гледна точка, да се прекрати свободното тълкуване на текстовете от ЗС по отношение на това кой може да бъде съставител на ГФО. За фирмите ще бъде много по ясно и лесно да проверят този факт и съответно да го спазват.
#113 | 19.04.2014, 20:07
Публикации: 72 / 9
счетоводител съм от 35години,подкрепям идеята за регисътър на съставителите на ГФО,но не подкрепем идеята за изпити,тъй като всички зваем каква е корупцията в България и как се вземат изпити.
Ние се подлагаме всеки ден на изпити и четем за да можем да работим
В чл.35 точно и ясно е казано кой може да е съставител,защо ни е нов закон.
Лекарите явяват ли се на изпити всяка година,при тях всяка грешка касае човешки живот,но кой от големците го е грижа за това. 
#114 | 22.04.2014, 18:14
Публикации: 5 / 1
Подкрепям идеята за регистър на базата на документи за образование и стаж.Да е видно кои е подписал отчета и има ли го в регистъра.Ако не е верен отчета му,има кой да го констатира. Според мен проверяващите органи,а не изпитващите.Нали?
Колежката Николова е права,че ежедневно се учим и то не от любов към знанието,а по необходимост за да оцелеем.Но смятам,че е нечестно да принуждават хората постоянно да живеят под стрес,дали ще изкарат този или онзи изпит.Очевадно е ,че това ще попречи на спокойната работа на всеки счетоводител. Всяка година или най-много полугодие се правят корикции и допълнения в законовата уредба, които ние-счетоводителите,трябва да разнищим,усвоим и приложим в работата си.Ако ли не го направим,просто няма да се справяме с ежедневните си служебни задължения.И кои собственик/ управител би поверил счетоводното обслужване на нас тогава?
Но за да сме в час,всеки един от нас,чете,коментира с колеги,експерти,данъчни,методолози о т.н.т
така,че смятам,че проблема не е в това колко изпита ще изкараш,а какво количество с гарантирано качество работа ще свършиш.
#115 | 25.04.2014, 14:00
Публикации: 10 / 4
Аз също подкрепям идеята за регистър на съставителите на ГФО, не подкрепям идеята за изпити.Счетоводител съм вече почти 34 години. С изпитите- ще стане купуване, а не професионализъм. Ние работещите се учим всеки ден, а не на изпити.
#116 | 07.05.2014, 19:20
Публикации: 186 / 38
Има ли вече някакви новини по темата ? Доколкото си спомням - средата на април трябваше да има среща в Мин на финансите - има ли развитие по темата, или съм пропуснала нещо ?
#117 | 08.05.2014, 09:33
Публикации: 26 / 3
Има ли вече някакви новини по темата ? Доколкото си спомням - средата на април трябваше да има среща в Мин на финансите - има ли развитие по темата, или съм пропуснала нещо ?

и аз това се питам, но вероятно - няма
#118 | 08.05.2014, 09:37
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Здравейте, няма новини все още. Ще ви дръжа в течение. Тепърва предстои развитие на въпроса. Новият ЗСч ще бъде приет в следващите 1-2 години. Надявам се властоимащите да прояват разум.
#119 | 20.05.2014, 16:56
Здравейте колеги,

Днес (17-ти март), като член на АССП, взех участие в дискусиите на кръгла маса на тема  “Проекции в развитието на нормативната уредба на счетоводството в Република България” в УНСС. Притеснена съм какво се готви и желая да ви информирам.

Понеже много от колегите не знаят за проблема, или поне тези които не пишат и следят форумите или новините от "професията" и смятам, че на първо място това нещо трябва да се прави с една по-голяма дискусия, не само тук във форума или на кръгла маса, за да може наистина да се видят проблемите, които имаме всеки ден, а не да се издевателства...
   И както повечето от вас знаят - "нещата" се случват от и заради "загрижените" колеги одитори, на които очевидно с новите промени за одита ще им намалеят парите в джоба и искат да припечелят някой друг лев на гърба на така или иначе, "обременените" с всякакви бюрократични и законодателни спънки Счетоводители в България.
 Моето лично мнение Нека го направят това нещо, но да го направят на база  ниво/ценз/заплащане както е например в UK, взимаш 4нива за 2години и след това ако искат да те наемат на работа започваш мин. от 35-40 000 паунда годишно. На този принцип съм съгласен да има изпити например всеки 2-3-5г но и да се вдигнат поне със 100% услугите и заплатите на счетоводителите с ценз. Но да заблуждават обществеността, че така ще се регулира пазара и ще ни защитават и пазят имиджа, ще ме извините, но освен за собствения си интерес...
...И така стигаме до извода, че освен още спънки за "нас", както и малкия и среден бизнес заради пари друга цел и идея нямат, което че в такъв случай ако бъде направена тази глупост, ние можем да кажем, защо да има такива изпити само за счетоводителите, а специалисти като одитори, "някои лекари", "юристи"..."държавни чиновници, назначени по шуробаджанашка или партийна линия", защо за тях да няма институция, която да ги контролира, изпитва и "пази имиджа", защо....
...иначе съм за идеята да има регистър на имащите право да изготвят и подписват годишни отчети, но не и по този безпардонен и двуличен начин/план, който им се роди в главите.
  Също съм твърдо зад идеята да има Институт където да се подготвят и обучават професионални кадри с практическа насоченост/изучаващи последните промени/, Но не под очевидно недомислената си идея да се крият/вече казах с каква цел/като казват, че така ще подобрят качеството на услугата, ще облекчат бизнеса и ще ни пазят. Или с други думи като искаш по качествен салам и кебапчета трябва да отделиш повече пари, като искаш по-качествена услуга трябва да отделиш повече пари, а не да ловиш с трици маймуни! Не може да казваш, че един специалист който работи вече 8-10-20г в тази област ти да му казваш че трябва да го изпиташ и да му вземеш парите, под претекст защото трябва да провериш дали става за тази работа или не става. Искам да попитам тези, които са законотворците и подстрекателите, подбудителите и радетелите на тази идея....кажете ми в кои страни от ЕС Счетоводителите които подписват и съставят отчетите са подлагани ежегодно за тяхна сметка на изпити и получават по 500 евро заплата месечно??? Само за сравнение един мияч на прозорци или чистачка на къщи в UK получават мин 8-9-10 паунда за 1ч, което за месеца прави 1200-1600паунда или 2880-3840лв/...Кажете какво мислите по въпроса?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група