Стартира проект за подобряване на професионалната компетентност на служителите в НОИ за осигуряване на равен достъп на хората с увреждания

Националният осигурителен институт (НОИ) стартира проект „Подобряване на професионалната компетентност на служителите в НОИ за осигуряване на равен достъп на хората с увреждания”.

Той се реализира по Договор № ЦА14-22-14/12.09.2014 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Общата му стойност е 58 200 лв., а продължителността му - 12 месеца.

Реализирането на проекта ще повиши компетенциите на служителите на НОИ за оказване на по-качествени и ефективни осигурителни услуги с цел надграждане на административния капацитет на институцията като част от държавната администрация у нас. Фокусът е върху подобряването на професионалните компетенции и умения на обслужващите звена за работа с хора със специфични потребности.

Основната цел на проекта съответства на специфичните цели на Оперативната програма “Административен капацитет” за ефективно функциониране, повишаване на квалификацията на служителите и модерно обслужване в държавната администрация в контекста на подприоритет 2.2. на приоритетна ос ІІ “Компетентна и ефективна държавна администрация”. Той ще допринесе както за подобряване на професионалната компетентност на работещите в НОИ, така и за усъвършенстване на предоставянето на осигурителни услуги на гражданите в неравностойно положение.

Целевата група на проекта обхваща служители от Централно управление и териториалните поделения на НОИ, работещи пряко с клиентите на институцията. Планирано е обучение на около 300 експерти, ангажирани с предоставянето на административни и осигурителни услуги на гражданите и бизнеса. Те представляват приблизително 10% от общата численост на персонала на НОИ.

Дейностите по проекта предвиждат придобиване на устойчиви във времето компетенции и изграждане на умения, които да доведат до подобряване на пряката комуникация с клиентите, осигуряване на равен достъп до осигурителни услуги и създаване на нов тип култура на обслужване.