Публикуван е третият брой за 2014 г. на информационния бюлетин на НОИ

Националният осигурителен институт (НОИ) съобщава, че третият брой за 2014 г. на информационния бюлетин на НОИ вече е публикуван на интернет страницата на институцията (www.nssi.bg).

Изданието е онлайн от 19 септември и е достъпно в рубриката „За потребителя” - “Информационни материали”.

Водещият материал в изданието е посветен на предстоящото въвеждане на електронния регистър на болничните листове. В него са описани както основните етапи на подготовка на електронизацията, така и предстоящото развитие на системата до пълното изпълнение на проекта.

Сред публикациите преобладават експертните анализи. Анализът на трудовите злополуки в България представя състоянието на трудовия травматизъм у нас през 2012 г., а този за джендър аспекта на социално-осигурителните обезщетения и пенсии, изплащани от държавното обществено осигуряване, се фокусира върху половото съотношение на този вид плащания през миналата година. Продължава и представянето на дейността на териториалните поделения на НОИ в страната.

В броя присъстват и преводни материали, представящи предизвикателствата пред развитието на социално-осигурителните системи в световен мащаб. В една от публикациите са описани добрите модели, които трябва да следват осигурителните администрации, ако искат да разполагат с ефективно работеща система. В друга публикация са посочени възможните мерки за стимулиране на социалното осигуряване при самостоятелно заетите лица.

Четвъртият брой на “Бюлетин на НОИ” за 2014 г. ще излезе в средата на месец декември 2014 г.