Публикуван е първият брой за 2015 г. на информационния бюлетин на НОИ

Националният осигурителен институт (НОИ) съобщава, че първият брой за 2015 г. на информационния бюлетин на НОИ вече е публикуван на интернет страницата на институцията (www.nssi.bg).

Изданието е онлайн от 17 март и е достъпно в рубриката „За потребителя” - “Информационни материали”.

Водещият материал в него е посветен на новоотпуснатите пенсии през 2014 г. Анализът прави подробен разрез на структурата на пенсионните плащания, стартирали за първи път през миналата година и разглежда резултатите за всички видове пенсии както по полов признак, така и в зависимост от натрупания осигурителен стаж.  

На база на статистически данни е разработен и материалът, представящ трудовите злополуки у нас през 2014 г. В публикацията е представена годишната оперативна информация по темата за миналата година, като фокусът е върху разпределението на трудовите злополуки по икономически сектори и раздели.

Сериозно място в този брой е отделено на социалното осигуряване като функция от развитието на съвременните общества в световен мащаб. Специална публикация представя ролята на възприетия от Международната асоциация за социално осигуряване модел за развитие на качествени социалноосигурителни услуги. В други два материала са представени последователно значението на застаряването на населението за развитието на социалното осигуряване и предизвикателствата пред системата за социална сигурност като резултат от нарастващата мобилност на работната сила.

Съдържанието се допълва от публикация за процедурата по удостоверяване на временната неработоспособност по полското законодателство и представяне на дейността на едно от териториалните поделения на НОИ в страната.   

Вторият брой на “Бюлетин на НОИ” за годината ще излезе в средата на месец юни 2015 г.