Полска делегация посети НОИ

От 29 септември до 2 октомври 2014 г. Националният осигурителен институт (НОИ) бе домакин на делегация на Полския социално-осигурителен институт (ЗУС).

По време на двустранните разговори между експерти на двете институции бяха разгледани въпроси от взаимен интерес, като фокус на обсъждането бяха правните рамки в социално-осигурителната сфера на национално и европейско ниво.

От страна на Националния осигурителен институт беше представена ролята на институцията като част от публичната администрация на Република България и участието й в подготовката на нормативните документи, свързани със социалното и пенсионното осигуряване.

Делегациите споделиха опит относно участието на двете социално-осигурителни институции в разработването и прилагането на международни договори в областта на социалната сигурност. Направен бе и общ преглед на приложимото законодателство и добрите практики в двете страни.

В рамките на посещението си полските експерти се запознаха с организацията на работа на териториалното поделение на НОИ – София-град. Гостите посетиха и пенсионните консултации, организирани от института по повод Международния ден на възрастните хора - 1 октомври.