НОИ публикува годишния отчет “Държавното обществено осигуряване  през 2013 г.”

Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че годишният отчет “Държавното обществено осигуряване през 2013 г.” вече е публикуван на интернет страницата на институцията (www.nssi.bg).

Изданието предоставя подробна информация за състоянието и финансовите резултати на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) през миналата година.

В годишника са разгледани в детайли основните елементи на първия стълб от осигурителната система в България и са описани най-важните стъпки при реализирането на осигурителните програми през 2013 г. Анализът включва преглед на макроикономическата среда, в която функционира държавното обществено осигуряване и описание на приложимото социално-осигурително законодателство. Внимание е отделено на извършените промени в нормативната уредба, социално-осигурителните програми по осигурените социални рискове, както и на резултатите от тяхното реализиране. Публикуван е и сравнителен анализ от изпълнението на консолидирания бюджет по приходите и разходите на ДОО, като такъв е направен и по целеви фондове за всеки от осигурените социални рискове. Присъстват още таблични приложения за обхвата на осигурителното покритие по категории осигурени лица, осигурителни вноски и осигурителен доход по социални рискове и фондове.

Публикацията “Държавното обществено осигуряване през 2013 г.” е направена на база на действащото към 31 декември 2013 г. социално-осигурително законодателство. Изданието може да бъде намерено в рубрика “НОИ”, раздел “Статистика и анализи” – “Анализи”.