Делегация на НОИ посети хърватския пенсионен институт

На 24 и 25 февруари 2015 г. в Загреб се проведе работна среща между представители на Националния осигурителен институт (НОИ) и Хърватския институт за пенсионно осигуряване (ХИПО).

Срещата на експертите от компетентните в областта на пенсионното осигуряване институции на България и Хърватия е първа по рода си и бе организирана по покана на управителя на ХИПО г-н Сречко Вукович. От българска страна делегацията бе ръководена от управителя на НОИ г-н Бисер Петков.

По време на експертните разговори в хърватската столица бяха обсъдени актуални въпроси, свързани със задълженията на двете институции при провеждането на реформи и прилагането на европейските регламенти за координацията на системите за социална сигурност. Бяха представени и пенсионните системи на двете страни, като фокусът на презентациите беше върху перспективите за тяхното развитие, условията за придобиване на права на пенсия и статута на самите осигурителни институции.

Експертите на НОИ запознаха своите хърватски колеги с организацията на експертизата на работоспособността в България. В друга презентация беше споделена практиката на България по прилагането на Регламент (ЕО) 883/2004 на Европейския парламент и на Съвета за координация на системите за социална сигурност.

Хърватската делегация представи промените в областта на медицинското освидетелстване, както и изпълняването на задълженията по прилагането на европейските регламенти от страна на Хърватия след присъединяването й към Европейския съюз.

Предвид проявения интерес и от двете страни, бяха поставени много допълнителни въпроси и теми, които ще продължат да ангажират усилията на двете институции в посока подобряване взаимното сътрудничество при изпълняването на задълженията за гарантиране на правата на гражданите, работили в двете държави. Предстои следващите разговори да се проведат в гр. София, където домакин ще бъде НОИ.