Чехия спира да изпраща формуляр на сертификат “Живот” на пенсионерите в България

Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че Чешкото управление за социално осигуряване (ČSSZ) въвежда промени в процедурата по изплащане по банков път на пенсии от Република Чехия на живеещи у нас лица.

Институцията прекратява изпращането по пощата на формуляр на сертификат “Живот” и променя практиката по изплащане на пенсиите за фиксиран тримесечен предходен период. За последно тя ще изпрати печатно копие на документа за второто тримесечие на година през м. юни 2014 г. За всички следващи периоди лицата ще могат да си набавят формуляра от интернет страницата на ČSSZ (http://www.cssz.cz/cz/tiskopisy/duchodove-pojisteni.htm - Potvrzení o žití) и на сайта на НОИ в рубрика “За потребителя”/”Формуляри”/”Формуляри и образци по регламенти”.

От следващия период на изплащане на пенсиите времевият интервал за изпращане на заверения сертификат “Живот” ще зависи от получателя на пенсията. Институцията ще приема без ограничения всеки интервал (месечен, двумесечен, тримесечен и т.н.), посочен предварително от лицето като удобен за него. Плащането ще бъде извършвано до 4 седмици от датата на получаване в ČSSZ на заверения формуляр. Пенсията ще се изплаща за период, започващ от месеца, следващ месеца, за който последно е извършено плащане, и завършващ с този, през който е била заверена декларацията.

Според Чешкото управление за социално осигуряване основната цел на промяната е улесняване изплащането на чешките пенсии в България. Нововъдението ще намали вероятността за спиране изплащането на дадена пенсия поради неспазен срок за връщане на заверения сертификат “Живот”, а от там и евентуално последващо закъснение при неговото подновяване.