СОЛВИТ формуляр за подаване на жалба e публикуван на интернет страницата на НОИ

Националният осигурителен институт (НОИ) уведомява, че лицата, които са подали заявление за преценка на право на пенсия за придобит осигурителен стаж съгласно законодателствата на България и Гърция и все още очакват отговор от гръцката институция, могат да поискат съдействие от българския СОЛВИТ център.

За целта е необходимо лицето да попълни СОЛВИТ формуляр за подаване на жалба и собственоръчно да го подпише. Попълненият формуляр се представя в съответното териториалното поделение на НОИ, в което е подадено заявлението за право на пенсия. Представянето може да стане по пощата или чрез изпращане на сканирано копие по имейл.

Формулярът е публикуван на интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg) в рубрика „За потребителя”, раздел „Формуляри”, както и на сайта на СОЛВИТ (www.solvit.government.bg).

Българският СОЛВИТ център си сътрудничи с Националния осигурителен институт с оглед защита правата и интересите на гражданите в областта на социалното осигуряване. Той е част от мрежата СОЛВИТ, чиято основна задача е решаване на презгранични проблеми, които са възникнали пред гражданите в резултат на неправилно прилагане на правилата за свободно движение в Европейския съюз от националните администрации на държавите-членки.