НОИ успешно реализира подготвителен проект за електронен обмен на социално-осигурителна информация в ЕС

Националният осигурителен институт (НОИ) реализира успешно проекта “Развитие на институционалната електронна система на НОИ за EESSI”, одобрен от Европейската комисия през 2012 г. Проектът е стъпка от подготовката за преминаване към електронен обмен на данни в областта на социалното осигуряване (EESSI) между страните-членки на Европейския съюз.

В рамките на планираните дейности бяха изградени техническа инфраструктура и работещ софтуерен прототип, с помощта на които да се обработват, съхраняват, проверяват и изпращат структурирани електронни документи в областта на пенсиите. Подготвени бяха и писмени ръководства за експертите, които ще работят с новия софтуер. Работата по проекта завърши с обучение на 150 експерти по информационно обслужване, отпускане и изплащане на пенсии от териториалните поделения на НОИ в цялата страна.

Проектът “Развитие на институционалната електронна система на НОИ за EESSI” се финансира като част от проекта EESSI на Европейската комисия, като общият размер на субсидията е над 135 хил. евро. Отчетът на изпълнението на дейностите по проекта официално ще бъде представен на заключителна конференция в края на месец април 2014 г.

Подготовката за успешното внедряване на специализирания софтуер за електронен обмен на данни в сферата на социалното осигуряване у нас ще продължи с интегриране на всички видове структурирани електронни документи (СЕД) по европейските регламенти. Предвижда се оптимизация на системата за информационен обмен с другите компетентни институции в страната (Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването, Националната здравно-осигурителна каса, Националната агенция за приходите, Агенцията за социално подпомагане и др.). Предстои и системите, обслужващи СЕД, да бъдат свързани в общ интерфейс, който ще бъде разработен и предоставен от Европейската комисия. Влизането в действие на общата система за обмен на социално-осигурителна информация на Европейския съюз е предвидено за септември 2016 г., след което държавите-членки ще имат две години да интегрират националните си решения към нея.